Ulos, ylös ja pakkaseen

0

Viluttaa, auto hyytyy kesken matkan ja putket jäätyvät. Talvi on täällä. Ennätyslämpimän joulukuun aikana moni kaipaili kunnon talvea, ja nyt se sitten saatiin korkojen kera. Tosin lumi vielä puuttuu, mutta sitäkin on luvassa ensi viikolla.

Suomessa parinkymmenen asteen pakkanen on normaalia, mutta ihmisten talven sietokyky on viime vuosina ja vuosikymmeninä selvästi heikentynyt. Moni lähtee ulos vasta pakon edessä. Viime päivinä Uudenkaupungin kaduillakin on ollut tavallista vähemmän kulkijoita: hyytävä keli ei houkuttele happihyppelyille.

On toki ihmisiä, joille talvi on muutakin kuin asennoitumiskysymys. Esimerkiksi osalle astmaatikoista kuiva ja kylmä sää on terveydelle haitallista.

Vanhempien onneksi pipot ovat nykyään trendikkäitä, eikä nuoria tarvitse muistuttaa päähineen merkityksestä pakkasilla. Tänä viikonloppuna perheissä kannattaa silti huolehtia siitä, että pipot ja hanskat ovat tallessa ja muutkin talvivaatteet helposti käden ulottuvilla ensimmäisenä kouluaamuna joululoman jälkeen.

Positiivisesti ajattelevat löytävät lämpömittarin huikeista miinuslukemista myös plussaa: nyt on hyvä aika pitää esimerkiksi siivouspäivä, ja kantaa matot ja petivaatteet tuulettumaan. Kova pakkanen tappaa pölypunkit.

Ja olipa sitten kävellen tai autolla liikkeellä, keleihin kannattaa varautua. Toimiva akku ja moottorilämmitin kuuluvat autoilijan ja lämpimät vaatteet kävelijän selviytymispakettiin.