Kevättä rinnassa

0
Mustarastaat ovat jo aloittaneet kevätlaulunsa.
Mustarastaat ovat jo aloittaneet kevätlaulunsa.

Luonnon rytmeissä syksy ja kevät sekoittuvat toisiinsa. Helmikuun alkupuoliskolla saattoi ihailla ensimmäisiä muuttomatkalta palanneita harmaalokkeja samaan aikaan kun mattimyöhäiset kalalokit vielä muuttivat länsirannikkoa etelään.

Useammin linnut tuntuvat kuitenkin elävän etuajassa. Ne valmistautuvat syksyyn jo, kun ihmisen silmissä kesä on kauneimmillaan. Vastaavasti moni laji on jo täyttä häkää kevätpuuhissa, kun helmikuun aurinko alkaa pilkottaa.

Ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saapuneet, muutaman viikon aikaisessa tavanomaisista aikatauluistaan. Nämä varhaistulijat ovat lajeja, jotka eivät muuta kauas eivätkä välttämättä aina ollenkaan. Ne kulkevat säiden ja jäätilanteen mukaan.

Harmaalokkien ohella matkoilta on jo palannut laulujoutsenia ja erilaisia varislintuja. Kaikki joutsenet eivät tänä vuonna muuttaneet lainkaan, ja pysyttelivät rannikon tuntumassa.

On Varsinais-Suomessa nähty jo muitakin kaukaa tulijoita. Salossa huhuilevat turkinkyyhkyt, jotka ovat monille tuttuja Välimeren lomilta. Paraisilla liikkuu kiuruja, ja jo pari viikkoa sitten Uudenkaupungin kaatopaikalla dyykkasi parvi kottaraisia, kertoo Birdlifen Tiira-havaintotietokanta.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 18.2.2016 julkaistusta lehdestä