Luontomatkailussa vielä paljon potentiaalia

0

Tällä viikolla alkanut talvilomakausi jatkuu eri puolilla Suomea vielä kahden seuraavan viikon ajan. Koulut pitävät lomaviikkonsa porrastetusti, mutta käytännössä koulujen lomaviikko tuo kolmen viikon matkailusesongin kotimaan kohteisiin.

Uudessakaupungissa talvi on kesään verrattuna hiljaista matkailullisesti, vaikka vierailijoita käy ympäri vuoden. Satunnaisten kävijöiden lisäksi kesäasukkaat viettävät aikaa mökkikunnassaan talviaikaan.

Uudenkaupungin matkailuohjelmaan on kirjattu tavoite ympärivuotisen matkailun lisäämisestä. Tällä hetkellä eniten väkeä kaupunkiin houkuttelee talvisin teatteri, joka on onnistunut niin markkinoinnissa kuin myös näytelmien valinnassa ja toteutuksessa. Kun linja-autolastillinen väkeä on tyytyväinen näkemäänsä ja kokemaansa, positiivinen viesti tavoittaa nykyään sosiaalisen median kautta helposti satoja, jopa tuhansia ihmisiä.

Merellisyys on kaupungin valttikortti muinakin vuodenaikoina kuin kesällä. Luontomatkailu on kasvava trendi. Puitteet kaupungissa ovat ainutlaatuiset niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Tällä viikolla Suomeen nimettiin kolme kansainvälisesti tärkeää lintualuetta. Uudenkaupungin matalikot Selkämerellä olivat yksi kohteista siellä viihtyvän poikkeuksellisen suuren pilkkasiipikannan takia.

Lintujen suojelualueet eivät ole keväisin pesimäaikaan massamatkailuun soveltuvia kohteita, mutta kansainvälisesti arvokkaan lintualueen status kertoo luonnon monimuotoisuudesta. Keväällä luontomatkailun osaksi sopisivat opastetut linturetket ja kasvimaailmaan tutustuminen. Kehitettävää riittää myös kalastusmatkailussa.