Mielenkiintoinen kirjastokokeilu Kalannissa

0

Kirjasto ei ole enää aikoihin ollut vain paikka, jossa käydään lainaamassa kirjoja. Uudenkaupungin kirjastossa järjestetään kirjallisuusaiheisia tilaisuuksia, mutta myös vauvaloruilua ja seniorisurffailua. Siellä voi osallistua kulttuurikahvilaan ja piipahtaa taidenäyttelyssä. Kirjojen, elokuvien ja musiikin lisäksi kirjastosta voi lainata energiamittarin tai pyöräilykypärän ja digitoida vanhoja valokuvia.

Eilen vietettiin Lainan päivää,  jonka teemana oli tänä vuonna kirjastojen merkitys ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana. Tämä toteutuu upeasti Uudessakaupungissa, jossa kirjaston palveluja käyttävät kaikenikäiset vauvasta vaariin.
Kirjastopalveluja tulee lain mukaan olla saatavilla jokaisessa Suomen kunnassa. Se on mitä suurimmassa määrin paikallinen palvelu, jonka yksi tehtävä on myös kotiseutukokoelman ylläpitäminen. Kirjastoon on koottu tietoa ja aineistoa kaikesta kaupunkiin liityvästä olipa sitten kysymys kirjoista, historiasta, yrityksistä tai  vaikkapa alueen luonnosta.

Kirjastopalvelujen ylläpitäminen laadukkaina ja alueellisesti kattavina on taloudellisesti vaikeina aikoina yhtä haastavaa kuin minkä tahansa palvelun ylläpitäminen. Tästä syystä Kalannin kirjaston lakkauttaminen on ollut monesti säästölistalla. Onneksi sitä ei ole tarvinnut toteuttaa.

Ensi syksynä Kalannissa alkaa mielenkiintoinen kokeilu, kun kirjasto muuttuu omatoimikirjastoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kirjaston käyttäjät voivat lainata aineistoa ilman henkilökunnan apua. Omatoimikirjastot ovat jopa lisänneet kirjastojen käyttöä, kun aukiloloaikoja on voitu pidentää. Omatoimikirjastoon voi mennä aikaisin aamulla ja se on avoinna myöhäiseen iltaan. Mahdollista on, että uudenlainen kirjasto tuo Kalantiin uusia asiakkaita myös naapurikaupungeista.