Mitä tehdään talvilomalla – vai tehdäänkö mitään?

0

Yhdessä vietetty aika on parasta mitä lapselleen voi antaa. Näin sanovat monet kasvatusalan asiantuntijat, ja ovat todennäköisesti oikeassa.

Tulevana viikkona monissa kouluikäisten lasten perheissä vietetään lomaviikkoa, jota on suunniteltu ja odotettu hartaasti etukäteen. Jotkut suunnistavat etelään, toiset matkaavat pohjoiseen, ja monet tyytyvät olemaan ihan vaan kotona. Viimeksi mainittu ei ole sekään huono vaihtoehto.

Arkisin vanhempien ja perheen yhteinen aika jää usein illan viimeisiin tunteihin ennen nukkumaanmenoa. Koulu, työ ja harrastukset pitävät liikkeellä, ja kotona käydään vain syömässä ja nukkumassa. Vähäinenkin yhteinen kotiaika kuluu omissa oloissa älypuhelimien parissa.

Tekemisen meininki kuuluu lapsiperheiden elämään, mutta välillä voi vähän hellittääkin ja olla vaan. Lomaviikko tarjoaa mahdollisuuden tehdä juttuja, jotka ovat jääneet kiireessä suunnittelun asteelle.

Jos unelmoit lautapeli-illasta, toteuta se nyt. Jos haaveilet leffojen katselusta porukalla, nyt siihen on aikaa. Jos nautit lukemisesta, suunnista kirjastoon. Lomaviikolla on lupa irrottautua arjen rutiineista ja elää ilman aikatauluja. Se on monille luksusta, joka voi voimaannuttaa jopa kallista etelän lomaa tehokkaammin.

Koulujen talvilomaa vietetään nykyään harvemmin laduilla, mutta vaikka ei omistaisi suksia, lomalla voi harrastaa muunlaista liikuntaa. Mutta siihenkään ei tarvitse itseään pakottaa. Lomalla saa olla tekemättä mitään, jos siltä tuntuu ja se auttaa jaksamaan.