Monipuolinen elinkeinorakenne turvaa tulevaisuutta

0

Vakka-Suomen elinkeinorakenne on kohtalaisen terveellä pohjalla. Näin voi päätellä Varsinais-Suomen Liiton äskettäin teettämästä raportista, jossa Vakka-Suomi nimettiin maakunnan toiseksi muutosjoustavimmaksi alueeksi. Edelle meni Turun seutukunta.

Uudessakaupungissa ja lähialueilla on monipuolisesti eri alojen yrityksiä, työpaikkoja on tarjolla niin palvelualalla kuin teollisuudessakin. Eniten Vakka-Suomen seutukunnnassa töitä tarjoaa moottoriajoneuvojen valmistus eli autotehdas ja sen alihankkijat. Kakkosena tulee raportin mukaan kasvinviljely ja kotieläintalous ja kolmanneksi eniten työpaikkoja on vähittäiskaupassa. Analyysissä ei ollut mukana toimialoja, joiden työpaikoista valta-osa on julkisella sektorilla.

Autotehdas on perustamisestaan 1960-luvun lopulta lähtien ollut alueensa suurimpia työllistäjiä. Se on seutukunnan elinvoimaisuuden kannalta keskeinen toimija, missä piilee myös vaaransa. Uudessakaupungissa on tosin totuttu suhdanteiden vaihteluihin ja siihen, että tasainen maasto ei jatku loputtomiin. Juuri nyt tehtaalla menee hyvin: Mercedeksen katumaastureiden kokoaminen tietää töitä ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Varsinais-Suomen liiton raportissa autoteollisuuden vahva osuus elinkeinorakenteessa määriteltiin rakennemuutosriskinä. Se on asia, joka tiedetään, mutta helposti myös unohdetaan. Salossa on karvaasti koettu, mitä tapahtuu, kun elinkenorakenne rakentuu yhden vahvan varaan.

Uhkien sijaan on nähtävä myös mahdollisuuksia. Esimerkiksi automatisaatio on vahvistanut yritysten kilpailukykyä, ja autotehdas onkin ollut teollisuusrobottien hyödyntämisessä yhtenä uranuurtajana Suomessa.