Syntyvyys alhaisin sitten nälkävuosien

0

Tilastokeskuksen ennakkotiedot puhuvat karua kieltä Suomen ikärakenteesta. Syntyvyys oli viime vuonna alhaisin sitten 1860-luvun nälkävuosien. Suomessa oli 62 kuntaa, joissa syntyneiden määräksi kirjattiin korkeintaan 20 lasta. Niiden joukossa olivat muun muassa Kustavi ja Vehmaa.

Vakka-Suomessa kahdessa kaupungissakin valtakunnallinen ilmiö näkyy. Uudessakaupungissa syntyvyys on viime vuosina laskenut. Tosin viime vuonna vauvoja syntyi 142, mikä on lähellä viime vuosien keskitasoa. Laitilassa syntyi viime vuonna ainoastaan 78 lasta, kun viime vuosina väkiluku on kasvanut noin sadalla vauvalla.
Koko maassa syntyvyys on laskenut jo viitenä vuonna peräkkäin. Kunnissa tiedostetaan tilanne, mutta siihen vaikuttaminen onkin jo hankalampi juttu. Joissakin kunnissa maksetaan vauvarahaa syntyneistä, toisissa luotetaan peruspalvelujen ylläpitämiseen.

Uudenkaupungin päättäjät halusivat vuoden lopussa talousarvion yhteydessä tukea lapsiperheitä säilyttämällä subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja päivähoidon ryhmäkoot maan hallituksen linjauksista poiketen. 100 000 euroa näihin on investointi kaupungin elinvoimaisuuteen.

Maan hallitus on kaavaillut päivähoitomaksuihin ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan rajuja korotuksia, jotka toteutuessaan kohdistuvat suoraan lapsiperheisiin. Tämä ei kuulosta hyvältä lähtökohdalta lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan, joka on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista.
Kuntia ja tulevia itsehallintoalueita kannustetaan lisäämään ehkäiseviä palveluja sekä toimimaan asiakaslähtöisesti. Toivottavasti ne eivät jää sanahelinäksi, vaan muuttuvat konkreettisiksi teoiksi.