Taitettu itsetunto

0

Silloin työaikoina, kun juttuja tehtiin, toistui aina sama ilmiö. Tulipa torille presidentti, ministeri, kansanedustaja tai minkä tason poliitikko tahansa, aina oli joku eläkeläinen kimpussa höpöttömässä taitetusta indeksistä. Poliitikko vastasi jotain suurista ikäluokista ja eläkepommista. Eikä kukaan tullut hullua hurskaammaksi.

Nyt olen itse höpöttäjien joukossa, mutta onneksi joukkoomme on ilmaantunut myös matkasaarnaaja Kimmo Kiljunen, entinen kansanedustaja, nykyinen tiedekirjailija. Hän on kerännyt tietoja ja tutkinut tilastoja sekä kirjoittanut kirjan Eläkeläisten taitettu itsetunto. Kaiken tämän jälkeen hän pystyi loogisesti selittämään, mikä tässä oikein mättää. Hän avasi eläkejärjestelmän järjenvastaiset rakenteet niin, että tyhmempikin ymmärtää.

Kun Kiljusta kuunteli ensin television MOT-ohjelmassa (8.2.2016, löytyy Areenasta) ja sitten Uudenkaupungin Työväentalolla livenä, ei voinut kuin hämmästellä sitä, että asiat todella ovat näin hullusti sivistyneessä Suomessa.

Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä eikä pommia tullut. Ellei pommi ole se, että nykyisen työeläkeindeksin systeemi ajaa eläkevuosien myötä yhä useammat eläkeläiset köyhyysrajan alapuolelle.

Kahdenkymmenen vuoden takainen laki on toiminut osin niin kuin toivottiinkin. Eläkeyhtiöt varmat, ilmariset, kevat ja telat ovat tehneet hyvää työtä ja kasvattaneet työeläkemaksuista niin hirveän ison rahapotin rahastoihin, etteivät ne suuret setelit edes mahdu Suomeen. Suurin osa on sijoitettu ulkomaille.

Eläkerahastot lähentelevät yhteensä 200 miljardia, kun esimerkiksi koko valtion vuotuinen budjetti on reilut yli 50 miljardia. Rahaa on siis vaikka lampaat söisi.
Työeläkeläisten kasvavan köyhyystrendin pysäyttäminen ei vaadi euroakaan verorahoja. Eikä edes eläkerahastoihin puuttumista. Riittää pienen pieni osa rahastojen 11 miljardin vuosituotosta. Siis yhdentoista miljardin tuotosta.

”Indeksin palauttaminen palkkasidonnaiseksi maksaisi vuodessa vain reilut 300 miljoonaa”, laskee Kiljunen. Itse satojatuhansia vuodessa tienaavat eläkepomot ovat Suvi-Anne Siimeksen johdolla ihan kauhuissaan. Silloin syötäisiin lastenlastenlasten nauravat nakit. Suhteellisuudentajua, hei haloo.

Kiljunen väitti, että missään muussa maassa vanhoja ihmisiä ei kohdella niin arvottomasti kuin Suomessa. Missään muussa Euroopan maassa eläkeläiset eivät köyhdy köyhtymistään iän mukana. Elintaso säilyy, jopa kohenee. Meillä kuolema korjaa lopulta ongelman. 110-v. ikäluokassa ei ole enää köyhiä.

Kaikki poliittiset puolueet ovat olleet mukana eläkeläisten köyhdytyskampanjassa. Nyt eduskunta joutuu uuden tilanteen eteen, kun kansalaisaloitteen kautta indeksi on pakko ottaa käsittelyyn. Hauska nähdä, miten siitä käy. Meitä on sentään yli miljoona ja vaalitkin häämöttävät taivaanrannalla.

Leena Huittinen
toimittaja