Tipatonta

0

Suomalaisten alkoholinkäytöstä on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Asiantuntijoitakin on aika paljon. Eli useimmilla puhujilla ja kirjoittajilla on omakohtaisia kokemuksia alkoholista. Toisen suunnan asiantuntijatkin eli raittiit esittävät myös omia kannanottojaan ja aika usein syyllistävät meitä, jotka käytämme alkoholia.

Selatessani vanhoja lehtileikkeitä löysin vuoden 2010 Helsingin Sanomista kaksi otsikkoasiaan liittyvää juttua. Toisen jutun otsikkona oli ”Helsinki kiertäisi korkin kiinni”. Toinen ei ollut yhtä ehdoton ”Mainontakiellolle kyllä, tipattomalle kaupungille ei”.

Helsingissä ei noista vuoden 2010 ajatuksista ole kuitenkaan syntynyt mitään konkreettista muutosta. Mainonta on aika lailla entisellään ja tipattomuuskaan ei ole toteutunut laajemmin. Tipatonta tammikuuta ja huikatonta helmikuuta kyllä harrastetaan. Uutisten mukaan tämä näkyy selkeästi Alkon myyntitilastoissakin.

Suomessa oli kieltolaki eli totaalinen tipaton aika vuosina 1919–1932. Lakia kuitenkin rikottiin yleisesti ja niinpä eduskunta päätti, että kieltolain mahdollisesta kumoamisesta järjestetään kansanäänestys 29. ja 30.12.1931. Kansan valinnan mukaisesti – 70 % äänestäjistä oli valmis sallimaan alkoholin myynnin – kieltolaki kumottiin.

Viinakauppoja eli meidän nykyisen Alkon myymälöitä avattiin huhtikuun 5. päivänä vuonna 1932 kello 10.00. Avaamisajankohdasta saatiin siten tietokilpailuihinkin sopiva numerosarja 5, 4, 3, 2, 1 ja 0 eli avaamispäivä, avaamiskuukausi, avaamisvuosi ja avaamiskellonaika. Suomalaisten lakisääteinen tipattomus loppui.

Aika ajoin viimeisten vuosikymmenten aikana ja myös nyt on joku puolue tai muu ryhmittymä koittanut käynnistää alkoholilainsäädännön uudistamista. Keskioluen vapautumisen jälkeen ei kuitenkaan muutoksia ole saatu aikaan. Viinit ja väkevät oluet ovat edelleen Alkon myynnissä.

Viina on viisasten juomaa ja siksipä sen nauttimisenkin pitää tapahtua järkevällä tavalla. Tarvitaan tolkkua, kuten niin monessa muussakin jutussa. Alkoholiasiaan liittyy monta muutakin kansanviisautta. Sellainen on mm. se, että ilmainen viina ei lopu koskaan. Jospa eläisimme näiden kahden perusviisauden kanssa niin pääsemme pitkälle. Tipattoman tammikuun lisäksi itse kukin voisi miettiä juomisiaan ja ehkäpä muuttaakin omaa alkoholinkäyttöään.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä