Varisten salatut elämät

0
Varisten metelöintiä seuraamalla voi löytää vaikka huuhkajan. Häiriköimällä varikset varmistavat, ettei peto pääse yllättämään.
Varisten metelöintiä seuraamalla voi löytää vaikka huuhkajan. Häiriköimällä varikset varmistavat, ettei peto pääse yllättämään.

Variksia on kaikkialla ja ne kaikki näyttävät ihmisen silmissä samalta. Niitä tuleekin helposti pitäneeksi tylsinä tai suorastaan ärsyttävänä maanvaivana. Varis on kuitenkin Suomen linnuista kiehtovimpia, jos siihen vain kiinnittää huomiota.

Variksia tarkkaileva huomaa pian, että niillä on hyvin suunniteltu päivärytmi. Päivisin ne liikkuvat pieninä ryhminä ruokaa etsien. Ryhmät saattavat olla pariskuntia, perheryhmiä tai nuorten lintujen sinkkuparvia.

Muiden ruokaillessa osa linnuista pitää vahtia korkeilla paikoilla, kuten puun latvassa tai antennin nokassa. Muut voivat ruokailla turvallisin mielin.

Varikset ovat sanalla sanoen kaikkiruokaisia. Aivan erityisen taitavia ne ovat hyödyntämään ihmisiä. Ne osaavat avata roskisten kansia, nostavat pilkkijöiden jättämiä siimoja ylös kalan toivossa ja vievät kovakuorisia pähkinöitä maantielle autonrenkaiden murskattavaksi. Niiden älynlahjoja voi hyvin verrata simpansseihin.

Yöllä seudun varikset kokoontuvat laajalta alueelta yhteen. Ne viettävät varhaisaamun tunnit rupatellen, kuin vaihtaisivat kuulumisia. On arvoitus, kuinka monimutkaisia tietoja ne pystyvät raakkunallaan kertomaan, mutta ainakin kokoontumiset ovat varisten sosiaaliselle elämälle tärkeitä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 25.2.2016 julkaistusta lehdestä