Bloggari, haluton miljonääri, Batman ja Teräsmies, päähenkilöitä viikon elokuvissa

0

onnenonkija

 

Ville Jankerilla (s. 1976) on suomalaisessa leffamaailmassa harvinainen brittikoulutus. Hän on opiskellut mm. Lontoon lähellä Beaconsfieldissä majaansa pitävässä National Film and Television Schoolissa, jota moni pitää yhtenä maailman parhaista elokuvaopinahjoista.

Suomeen palattuaan Jankeri toimi mm. äänisuunnittelijana ja äänittäjänä mutta päätyi 2011 ohjaajaksi Mikko Rimmisen Finlandia-ehdokkaana olleeseen Pussikaljaromaaniin perustuvan Pussikaljaelokuvan myötä. Teos sai mm. Lyypekin filmijuhlilla ekumeenisen juryn palkinnon ja keräsi paljon positiivista huomiota niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Itsekin annoin meillä vajaalla 80 000 katsojalla vuoden 5. katsotuimmaksi suomalaisleffaksi kivunneelle teokselle 4 tähteä.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Jankeri palaa filmiluotsin pallille Pekko Pesosen käsikirjoittaman elokuvan Onnenonkija (Suomi 2016) ruorissa. Kokenut Pesonen on välillä epätasainen mutta parhaimmillaan mainio käsikirjoittaja, jonka suoritus Onnenonkijassa kuuluu ehdottomasti miehen parhaimpiin.

Se kertoo Marjasta, joka elää monen naisen vauhdikasta unelmaelämää muodin, bileiden, julkkisten, kauniiden ja rikkaiden siivittämällä aallonharjalla. Vain läheiset tietävät kuitenkin asian todellisen laidan: kotona yhä asuvan Marjan talous on kuralla ja pysyy pystyssä vain jatkuvan vippailun ja alati paisuvien pikaluottojen turvin.

Marjan kohdatessa symppiksen ja mielellään köyhäilevän miljonääri-Olavin kaikki tuntuu menevän pieleen. Leffan mainoslause tytöstä joka ei osannut olla köyhä ja pojasta joka ei osannut olla rikas vierittää syyn ehkä liikaakin molempien harteille; kyllä syytä on selvästi eniten Marjassa, jota itsekin inhosin tyyppinä reilusti yli puolet elokuvasta.

Minka Kuustosen suoritus on siis aivan mahtava, hän vetää pisteet kotiin Marjana tyylipuhtaasti. Moitteen sijaa ei ole Olavia esittävässä Olavi Uusivirrassakaan.
Jankerin uutuus osoittaa niin miehen kuin tiiminkin kehittyneen. Näyttelijäkaarti on komea: mm. Satu Silvo, Pamela Tola ja Ida Vakkuri, miesten puolella erityisesti aina vahvat Taneli Mäkelä ja Jarkko Pajunen. Teknisen toteutuksen puolella kiitoksen ansaitsevia on myös useita. Elokuvakevään ehdottomiin onnistujiin kuuluva Onnenonkija on kuvattu Turussa ja lähiympäristössä.
Tähdet: 4

Amerikkalaisohjaaja Zack Snyder (s. 1966) nousi maineeseen elokuvilla Kuolleiden aamunkoitto (2004) ja 300 (2006). Edellinen oli uusintaversio George A. Romeron zombie-klassikosta, jälkimmäinen megatuotanto Thermopylain solan sankareista 2500 vuotta sitten. Supersankareista ja mattimeikäläisista kertonut Watchmen tuntui 2009 huipentavan Snyderin kehityksen. Kaksi seuraavaa teosta olikin vaatimattomampia.

Teräsmiehestä kertova Man of Steel tuntui 2013 merkitsevän jonkinlaista tason parannusta mutta Batman v Superman: the Dawn of Justice (USA 2016) osoittaa, ettei Snyderin kehitys ole jatkunut ohjaajana toivotulla tavalla. Ben Affleck ja Henry Cavill onnistuvat rooleissaan niin kuin pitääkin mutta moni muu niin kameran edessä kuin takanakin jää parhaastaan.

Argosta 2013 parhaan sovitetun käsiksen Oscarilla palkitun Chris Terrion liittyminen nimekkääseen tiimiin ei tuota toivottua ihmettä skenaristi David S. Goyerin rinnalla. Dawn of Justice on ylipitkä, pönäkkä ja suuruudenhullu yritys, jonka lukemattomat ainekset leviävät käsiin. Snyder rämpii ohjaajana aika syvässä suossa.
Tähdet: 2

Arto Aulavuo