Kahdenlaisia sotaharjoituksia

0

Talven 2016 uutisotsikoissa ovat olleet näkyvästi esillä Suomen ja Yhdysvaltojen sotaharjoitukset. Suomeen on tulevana kesänä tulossa amerikkalaisia lentokoneita, panssareita ja sotalaivojakin. Jenkit tulevat harjoittelemaan yhdessä suomalaisten kanssa. Joillekin suomalaisille tieto harjoituksista on tullut yllätyksenä. Jollekin toiselle asia saattaa olla toivottukin.

Matti Lukkarin vuonna 2003 julkaisemassa teoksessa ”Lauri Sutela Puolustusvoimain komentaja” kerrotaan seikkaperäisesti vuoden 1978 ”kohusotaharjoituksista””, jotka eivät sittenkään toteutuneet. Neuvostoliitto halusi silloin saada aikaan yhteiset sotaharjoitukset Suomen kanssa. Venäläisharjoituksia suomalaiset eivät silloin halunneet, mutta amerikkalaisharjoitukset kyllä sopivat meille nyt.

Kenraali Lauri Sutela ei koskaan julkaissut muistelmiaan, mutta Matti Lukkarin kirjassa kerrotaan ”kenraalin suulla” sekä hyvillä lähdetiedoilla monesta kiinnostavasta asiasta. Puolustusministeri Ustinovin ja suurlähettiläs Stepanovin suomalaisille esittämä tarjous tai oikeammin vaatimus yhteisistä sotaharjoituksista on yksi kirjassa julkisuuteen tullut ”aikansa salaisuus”.
1970-luvulla elimme YYA-aikaa. Vieläkin voidaan kysyä miksi Ustinov esitti Suomelle yhteisharjoituksia. On esitetty arvioita, että neuvostosotilaat halusivat sotaharjoituksilla syventää maiden välisiä suhteita. Muut Neuvostoliiton rajanaapurit kuuluivat Varsovan liittoon ja yhteisharjoituksilla Suomikin saataisiin mukaan liiton toimiin.

Marsalkka Ustinov ja suurlähettiläs Stepanov kuitenkin epäonnistuivat yhteisharjoitusyrityksessään. Matti Lukkari kirjoittaa tästä: ”Se oli vakava isku supervallan korkeimmille sotilaille.” Kenraali Lauri Sutela oli vahvasti tukemassa presidentti Kekkosta vaaran torjumisessa.

Esa Seppänen kirjoittaa kirjassaan ”Idänsuhteiden kolmiodraama” Kultarannan saunassa tapahtuneesta yhteisharjoitusten torjunnasta. Seppäsen mukaan Kekkonen ei mahdollistanut Ustinoville ehdotuksen tekemistä. Asiasta ei voitu keskustella, koska Kekkonen esitti vieraalleen ”Eiköhän mennä löylyyn”.
Tulevista amerikkalaisharjoituksista on todettu monelta taholta asian tiedottamisen epäonnistuneen totaalisesti. Entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan tavoin on todettu amerikkalaisharjoitusten antavan väärän kuvan Suomesta. Alexander Stubbin puolestaan todetaan lausuneen, että USA-harjoitusten ei pitäisi yllättää ketään.

Jotkut kansanedustajat ja myös mielipidekirjoittajat esittävät harjoituksista kysymyksen ”Viedäänkö Suomea Natoon vaivihkaa?”

Lauri Väättänen
yleisesikuntaupseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa.