Kevät on täällä taas

0
Muuttolinnut ovat varma kevään merkki. Kuva: Jori Liimatainen
Muuttolinnut ovat varma kevään merkki. Kuva: Jori Liimatainen

Maaliskuun viimeisinä päivinä säät lämpenivät ja muuttolintujen määrä räjähti hetkessä. Äkkiä rannat kaikuivat hanhien kaakatusta ja joutsenten huutoa, pellot töyhtöhyypän vonkunaa. Nyt kannattaa ottaa kiikari kainaloon ja läksiä luontoretkelle.

Lintujen kevätmuutto on yksi Suomen huikeimpia luonnonnäytelmiä, katsoipa asiaa miltä kantilta hyvänsä. Aivan erityisellä aitiopaikalla ollaan täällä lounaisrannikolla, sillä monet linnut lentävät pohjoiseen Euroopan länsirannikkoa myötäillen ja saapuvat Suomen kamaralle juuri täällä.
Rannoille ja pelloille on saapunut tuttuja kotimaisia pesimälintuja, kuten kyhmy- ja laulujoutsenia, kurkia, kiuruja ja kottaraisia. Eksoottisen mausteen niiden ohelle tuovat arktisen alueen linnut, jotka kulkevat muuttomatkallaan Suomen läpi.

Nämä linnut pesivät kaukana pohjoisessa: tuntureilla, Jäämeren rannikolla, Islannissa Huippuvuorilla, Kuolan niemimaalla tai Grönlannissa. Ainoa tilaisuus tavata niitä kotikulmilla on muuttomatkan aikana.
Viime päivinä Varsinais-Suomessa on nähty esimerkiksi tundrahanhia, lyhytnokkahanhia ja pikkujoutsenia, joiden pesimäalueeseen Suomi ei lainkaan kuulu. Pulmuset, lapinsirkut ja piekanat puolestaan ovat matkalla enimmäkseen Tunturi-Lappiin.

Oma tarinansa on metsähanhen muutto. Sievä metsähanhi pesii Suomessa lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomen soilla. Kesäisin metsähanhet viihtyvät vaikeakulkuisilla, asumattomilla seuduilla. Harva pääsee niitä näkemään.
Kaiken kukkuraksi laji on vähentynyt kovaa vauhtia: vuoden 2010 uhanalaisuusarviossa metsähanhipareja arvioitiin olevan 1 700–2 500, viime vuonna enää tuhatkunta. Laji onkin nyt rauhoitettu metsästykseltä täysin.
Lyhyen aikaa keväällä tilanne on aivan toinen. 50 000 Venäjälle matkaavaa metsähanhea ylittää Suomen ja levähtää yhdessä muiden hanhilajien kanssa pelloilla ja rannoilla. Tavallisesti aransorttista lintua saa nyt ihailla sydämensä kyllyydestä: Uudenkaupungin Kallelassa nähtiin maanantaina huikea 1200 metsähanhen parvi!
Lopullisen kesän tunnun tuovia satakieliä ja pääskyjä täytyy kuitenkin vielä malttaa odotella. Ne lentävät Afrikasta saakka, joten matka vie aikansa. / Maija Karala