Lintulaudalla viivytellään

0
Ruokintapaikoilla riittää vielä kävijöitä.
Ruokintapaikoilla riittää vielä kävijöitä.

Luonto
Maija Karala
Lumi hupenee kovaa vauhtia ja maisema alkaa vaikuttaa keväiseltä. Siitä huolimatta monella lintulaudalla riittää edelleen vipinää ja vilskettä. Ruokinta kannattaakin lopettaa vasta, kun ruokailijat hieman keväämmällä hajaantuvat kukin omiin pesimäpuuhiinsa.
Sulava lumi helpottaa lintujen ruoanhakua luonnostakin, mutta talven jäljiltä helppo ruoka alkaa silti olla vähissä. Tiaiset ja hippiäiset ovat napsineet huonosti piiloutuneet hyönteiset puunrunkojen rakosista. Oravat ovat käyttäneet useimmat siemenvarastonsa ja käpytikkakin ehkä tyhjentänyt suosikkipuunsa syötävästä, ainakin huonon käpysadon alueilla.
Vaikka linnuilla alkaa olla jo kevättä rinnassa, kuten aurinkoisina päivinä raikaavasta laulusta voi päätellä, nälkä pitää niistä monet vielä lintulautojen tuntumassa. Ötököiden ja uusien versojen keväinen purskahdus antaa odottaa itseään vielä. Oman reviirin valtaaminen nyt saattaisi tietää nälässä elämistä.

Kevään korvalla lintulaudalle saattaa ilmaantua uusiakin ruokailijoita. Osa kevätmuuttajista kelpuuttaa myös ihmisten antimet, kun ne pitkästä muuttomatkasta uupuneina löytävät itsensä vielä lumisesta Suomesta. Useimmat muuttajat saapuvat ensimmäisinä juuri tänne Lounais-Suomeen.
Peipot jäävät ruokinnoille joskus koko talveksikin, mutta useammin ne piipahtavat lyhytaikaisina kevätvieraina. Samoin saattaa tehdä värikäs järripeippo matkallaan kohti Lappia. Se on tunturien yleisimpiä lintuja, mutta täällä etelässä sitä näkee harvoin muuten kuin muuttomatkoilla.
Väriä voi tuoda myös parvi pikkuisia, mutta harmaassa maisemassa hätkähdyttävän keltaisia vihervarpusia.
Keväällä ruokinta kannattaa kuitenkin lopettaa. Harva lintu sitä kesällä käyttäisikään, mutta jos niin kävisi, ei rasvainen pakkasruoka olisi niille kesäkeleillä hyväksi. Poikaset tarvitsevat kasvuunsa proteiinia, ja sitä ne saavat etenkin hyönteisistä.
Lämmin sää lisää myös tautien leviämisen riskiä. Etenkin ruokintapaikat, joissa linnut pääsevät liikkumaan siementen yllä ja ulostamaan niihin, saattavat olla enemmän vahingoksi kuin hyödyksi kävijöilleen talvellakin, mutta lämmin sää moninkertaistaa ongelmat.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 10.3.2016 julkaistusta lehdestä