Luontoretki suojaa allergialta

0
Ahkera luontoretkeily suojaa lasta allergialta.
Ahkera luontoretkeily suojaa lasta allergialta.

Läheinen kosketus monimuotoiseen luontoon ehkäisee allergiaa venäläislapsilla, kertoo uusi suomalaistutkimus. Siinäpä hyvä syy viedä lapset metsään!
Tutkimuksessa verrattiin arkisen ympäristön mikrobien monimuotoisuutta ja allergioita Imatralla ja heti itärajan takana sijaitsevassa kaksoskaupunki Svetogorskissa. Vaikka matkaa oli vain kymmenen kilometriä, allergiat ovat rajan tuolla puolen selvästi harvinaisempia.

Allergia syntyy, kun immuunijärjestelmä heittäytyy vainoharhaiseksi. Se puolustautuu raivokkaasti vaarattomilta asioilta, kuten siitepölyhiukkasilta tai ruoka-aineilta. Allergian oireet aiheuttaa oma elimistö, itse maapähkinä tai koirapöly ovat siihen syyttömiä.

Jo aiemmin on tiedetty, että allergiat ovat yleistyneet nopeasti. Ne ovat yleisempiä teollistuneissa maissa kuin kehitysmaissa. Lisäksi niitä on enemmän kaupungeissa kuin maalla.

Kiitos suomalaistutkijoiden työn, alkaa selvitä, mistä yleistyminen johtuu. Immuunijärjestelmä kaipaa tekemistä. Jotta se kehittyisi normaalisti, sen on päästävä kosketuksiin monenlaisten aineiden ja erilaisten mikrobien kanssa. Niitä löytyy luonnosta.

Suomalaiset kasvavat sangen steriilissä ympäristössä. Venäjällä jopa huonepölykin on monimuotoisempaa ja elävämpää kuin Suomessa, tutkijat osoittivat.

Epäillään, että muidenkin länsimaissa yleistyvien, syiltään arvoituksellisten sairauksien takana voi olla sama ympäristön ylisiisteys. Allergioiden lisäksi astmalla, atooppisella ihottumalla ja jopa eräillä vakavammilla sairauksilla, kuten tietyillä syövillä, saattaa olla tekemistä immuunijärjestelmän tylsistymisen kanssa.

Kaikkia entisaikojen immuunijärjestelmän työllistäjiä tuskin kukaan haluaa takaisin. Lapamato, polio ja tuhkarokko saavat pysyä unohduksissa, mutta jotain tutkimustuloksesta voidaan ottaa opiksi. Kotia ei tarvitse jättää siivoamatta, mutta voimakkaita, desinfioivia puhdistusaineita voi vaihtaa miedompiin.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan 3.3.2016 julkaistusta lehdestä