Maanviljelijöillä hätä tulevaisuudestaan

0

Onko kauppalistallasi viikonloppuna porkkanoita, lihaa tai kananmunia? Tarkistatko ostohetkellä, missä ne on tuotettu? Useimmat haluvat valmistaa ruokansa kotimaisista ja mielellään lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kotimaassa tuotettuja maataloustuotteita pidetään itsestään selvänä asiana. Jos niitä ei olisi, kuluttajat antaisivat taatusti äänekästä palautetta.

Ihan itsestään selvä asia ei kuitenkaan ole, sillä maanviljelijöiden elinkeinon harjoittaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi. Itse asiassa heidän mittansa on niin sanotusti täynnä. Viimeinen pisara oli tieto tukien tukien maksatuksen siirtymisestä kesään.

Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen eilen osallistuneet yli kolmetuhatta viljelijää viestittivät, että he ovat joutuneensa maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Viljelijöiden etujärjestö MTK vaati kannanotossaan Suomelle oikeudenmukaisia kompensaatioita Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä. Byrokratian purkaminen ja sanktioiden lieventäminen ovat myös tuottajien tavoitelistalla.

Alan taloudelliset paineet ovat kovia. Rahavaikeuksien takia osalla on jäänyt pakollisia maksuja hoitamatta. Tilojen konkurssit ja pakkomyynnit eivät ole enää yksittäistapauksia.

Tuottajien mielenilmaisu sai osakseen niin päättäjien, median kuin kuluttajienkin huomion, mikä oli sen tarkoituskin. Ilman elinvoimaista maataloutta ei olisi myöskään lähiruokaa. Vakkasuomalaista lähiruokaa esitellään maaliskuussa Helsingissä järjestettävillä ruoka-alan messuilla (sivu5). Vaikka viljelijöiden hätä on suuri, usko tulevaisuuteen on edelleen vahva. Kriiseistä on selvitty ennenkin.