Revi siitä

0

Revitystä lihasta on tullut parina viime vuonna ruokamaailmassa eräänlainen ilmiö. On nyhtöpossua, -lammasta, – kanaa ja -nautaa. Pitkään uunissa hautunut liha on maukasta ja helppoa syötävää. Liha irtoaa helposti luusta ja sen voi repiä käsin vaikkapa hampurilaisen täytteeksi.

Pulled pork eli revitty possu on amerikkalaisten keksintö, mutta kohta meillä suomalaisilla on ihan ikioma revitty herkkumme. Odotan mielenkiinnolla, milloin pääsen maistamaan Suomessa kehitettyä nyhtökauraa, josta on ennustettu jopa uutta Nokiaa ja ilmastonmuutoksen ratkaisijaa. Lihansyönti kuluttaa ympäristöä, ja perinteisille pihveille ja muille liharuoille kaivataan vaihtoehtoja.

Sekasyöjänä olen avoin kaikenlaisille uutuuksille. Nyhtökauran makua on kiitelty, mutta näillä näkymin meidän tavallisten kuluttajien pitää vielä odottaa jonkun aikaa ennen kuin pääsemme itse testaamaan tuotteen. Nyhtökauraa markkinoidaan täydellisenä proteiinin lähteenä, ja se sopii myös useimmille allergikoille. Stockmannilla myyntiin tulleet koe-erät revittiin kuulemma käsistä.
Muutama viikko sitten Suomen Kuvalehden jutussa kuvailtiin, kuinka parinkymmenen kaura-ammattilaisen porukka intoutui ylisanoihin nyhtökauran maistajaisissa. ”Täydellinen vientituote”, raati kommentoi  elintarviketieteilijä Reetta Kivelän tuotekehittelyn tulosta.

Ruokaostoksilla voi vaikuttaa ympäristöön monella tavalla. Esimerkiksi lähiruoan suosiminen on ympäristöteko. Ennen oli itsestään selvää syödä lähellä kasvanutta lihaa, kalaa marjoja ja juureksia, mutta globaalissa maailmassa tarpeet ovat muuttuneet.

Itselleni olisi nykyään vaikea ajatella elämää ilman avokadoa tai munakoisoa, vaikka kymmenkunta vuotta sitten tulin ihan hyvin toimeen ilman niitäkin. Ensimmäistä en ole kuullut kasvatettavan Suomessa, mutta jälkimmäistä saa kesällä kotimaisena vaihtoehtonakin.

Vakka-Suomessa tehdään nykyään paljon hyvää työtä elintarvikkeiden jalostamisessa. Esimerkiksi paikallisia kalajalosteita on palkittu saaristomarkkinoilla. Uudenkaupungin marenki on brändi ja Laitilan Leivän kääretortut tunnetaan maakunnan toreilla. Munaxin kehittämä laitilalainen munasmoothie on valittu Varsinais-Suomessa jopa Vuoden tuotteeksi.

Ruoka-alalla menestys vaatii hyvän laadun lisäksi myös tehokasta markkinointia. Viime syksynä Facebookissa levisi tieto kouvolalaisen HoviRuoka-yrityksen uutuustuotteesta, joka oli saanut lempinimekseen vihis. Siis melkein niin kuin lihis. Rasvaa tihkuva välipala kuuluu suomalaisten mielikuvissa samaan kategoriaan kuin korvapuusti, johon monilla on eräänlainen viha-rakkaussuhde.
Vegaaninen vihis, kouvolalainen kasvispiirakka, ei kuitenkaan ole mikään kevytruoka. Siinä on enemmän kilokaloreita kuin saman yrityksen lihapiirakassa.

Nyhtökauraa odotellessa taidan tehdä pitkästä aikaa lapsuuteni perinneruokaa, paistettua kaurapuuroa. Ei mikään trendiherkku, mutta taatusti hyvää ja terveellistä.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja