Työttömyyden hoitamisessa riittää haasteita

0

Tuoreimmat työllisyystilastot ovat positiivista luettavaa Vakka-Suomessa erityisesti pitkäaikaistyöttömien osalta. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä on kääntynyt laskuun niin Uudessakaupungissa Laitilassa kuin Kustavissakin. Nämä kunnat erottuvat Varsinais-Suomen valopilkkuina, sillä koko maakunnassa pitkäaikaistyöttömiä oli tammikuun lopussa eniten koko 2000-luvulla.

Työmarkkinatuen rahoituksen muuttuminen on herätellyt kuntia pohtimaan työllisyyden hoitamista uusilla keinoilla. Kunnat maksavat nykyään valtiolle suuren osan pitkään työttömänä olleiden työmarkkinatuesta. Uusikaupunki maksoi kuntaosuutta viime vuonna yhteensä noin 470.000 euroa.

Työttömän mahdollisuudet työllistymiseen vähenevät erityisesti sen jälkeen, kun työttömyyttä on jatkunut yli vuoden. Erityisen haastavaa töiden saaminen on yli 50-vuotiailla ja henkilöillä, jotka ovat vailla koulutusta ja ammattitutkintoa. Vuosia jatkuva työttömyys koskettaa myös nuoria, joilla on edessään vielä kymmenien vuosien työura.

Uudessakaupungissa kaupunki palkkasi elokuussa sosiaaliohjaajan työskentelemään pitkään työttöminä olleiden kanssa. Kaikkiaan 43 pitkäaikaistyöttömän työkyvyn arviointi  saatiin alkuun vuoden loppuun mennessä. Pyhärannassa on vuoden alusta toiminut työnohjaaja, joka on kartoittanut yritysten tarpeita ja myös kunta on tarjonnut erilaisia keikkahommia.

Kokemusten mukaan asiakkaat tarvitsevat laaja-alaista tukea. Tulevaisuususkon säilyttäminen pitkään jatkuneesta työttömyydesta huolimatta on haastavaa nykyisessä työmarkkinatilanteessa, eikä yksin jääminen helpota tilannetta.
Valtiolta ongelman hoitoon ei ole saatavissa lisää apua. Kuntien omien toimien lisäksi kannattaisi pohtia myös yhteistyötä. Ainakin hyvät kokemukset kannattaa jakaa.