Käden taidot vahvistavat elämänhallintaa

0

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Taidon ja käsityön viikkoa. Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa tästä teemasta otettiin ilo irti järjestämällä aiheeseen sopiva iltapäivä. Päivän toteutuksessa tehtiin yhteisyötä eri oppiaineiden välillä ja opettajat olivat ideoineet iltapäivän sisällön. Oppiaineista mukana olivat musiikki, kuvataide, ilmaisutaito, kotitalous, tekstiilityö, tekninen työ ja liikunta.

Tällainen oppiaineiden välinen rajojen rikkominen on myös uuden opetussuunnitelman linjan mukaista. Uuteen opetussuunnitelmaan siirrytään syksystä lähtien asteittain. Yhtenä tavoitteena on, että opetusta annettaisiin muuallakin kuin perinteisissä koululuokissa ja oppilaita kannustetaan oppimaan itse. Taito- ja taideaineita saatetaan ottaa osaksi muita oppitunteja, kuten matematiikan opetusta.

Käden taitoja tarvitaan elämässä, eikä niiden merkitys ole ainakaan vähentynyt. Lapset ja nuoret ovat tottuneet käyttämään teknologiaa, mutta onneksi koulussa opetetaan edelleen myös käsitöitä, puutöitä ja kotitaloutta. Moni asia muuttuu, mutta jokaisen on hyvä oppia tekemään ruokaa tai korjaamaan rikki mennyt vaate. Taito- ja taideaineet opettavat arjessa tarvittavia asioita ja vahvistavat elämänhallintaa.

Valtakunnallinen Taidon ja käsityön teemaviikko on esillä tänään myös Pikkukylän Puodissa, jossa voi tutustua ammattilaisten työnäytöksiin. Toimettomana ei tarvitse olla yleisönkään, sillä kuka tahansa pääsee rakentamaan kaakelilaatoista mosaiikkia, joka on viikon teemana.