Kansalaisopisto – kiertotalouden lippulaiva

0

Mitä kansalaisopisto tekee kestävän kehityksen laatusertifikaatilla? Ainakin se voi osoittaa olevansa oppilaitos, joka ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon tulevat sukupolvet. Vakka-Opisto sai virallisen laatusertifikaatin tällä viikolla.
Kestävä kehitys on monille tuttu sana, ja useimmiten siihen osataan liittää ympäristön ja luonnonvarojen suojeleminen. Ekologisen kestävyyden ohella voidaan puhua myös sosiaalisesta, taloudellisesta ja inhimillisestä kestävyydestä. Kansalaisopisto edistää Vakka-Suomessa monella tavalla alueensa ja sen ihmisten hyvinvointia. Se ylläpitää käytännön taitoja ja vaalii paikalliskulttuuria, jakaa tietoa ja tukee omaehtoista oppimista.

Kestävä kehitys ei tarkoita ainoastaan yleviä tavoitteita, vaan konkreettisia toimia, kuten kimppakyytejä, jätteiden lajittelua ja  kierrätysmateriaalien hyödyntämistä.

Sertifikaatin opistolle Uudessakaupungissa  luovuttanut Okka-Säätiön puheenjohtaja Pekka Elomaa totesi, että opisto voisi toimia kiertotalouden lippulaivana alueellaan. Kiertotaloudessa  vanhasta tehdään uutta, ja tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän jätettä.

Opisto on ollut tällä tiellä edelläkävijä jo vuosikymmeniä: kursseilla entisöidään ja verhoillaan huonekaluja,  kudotaan erilaisista materiaaleista sisustus- ja käyttötekstiilejä, sidotaan kirjoja, askarrellaan koriste-esineitä vanhoista materiaaleista, opetellaan perinteisiä työtapoja, kuten pinkopahvittamista, ja kunnostetaan vanhoja ovia ja ikkunoita – ja tässäkin oli vain muutama esimerkki opiston harjoittamasta kiertotaloudesta.