Odotettuja ja vähemmän odotettuja muuttajia

0

Joutsenia, kurkia, kiuruja. Sepelkyyhkyjä ja töyhtöhyyppiä. Kaulushaikara Turun Ruissalossa ja tikli Uudessakaupungissa.

Muun muassa tällaisia lintuhavaintoja on julkistettu viime päivinä Facebookin Varsinais-Suomen linnut -sivustolla. Lintujen paluumuutto on nyt kiihkeimmillään ja uusia tulijoita voi bongailla päivittäin. Tänä keväänä Vakka-Suomessa on ihmetelty erityisen suuria metsähanhien esiintymiä. Kallelassa pysähtyi 1200 metsähanhea ja Laitilassa viivähti muuttomatkalla peräti 3990 yksilön parvi.

Merikotkan liitely taivaalla on pysäyttävä näky. Teeren pulina saa hymyn huulille. Haahkan kylpeminen sulavedessä on hilpeää katsottavaa.

Vakkasuomalaisten lintuinnostuksesta kertoo myös täällä asuvien innostus rakentaa linnunpönttöjä. Yleisradion vetämän maailman suurimmat pönttötalkoot -kampanjan viiden kärjessä ovat olleet niin Kustavi kuin Taivassalokin. Eli niissä on tehty väkilukuun suhteutettuna eniten pönttöjä koko maassa. Uudessakaupungissa on väsätty tähän mennessä reilu 3400 pönttöä, Kustavissa 1797  ja Taivassalossa 1554 pönttöä. Talkoot jatkuvat 20. toukokuuta saakka.

Kaikki linnut eivät ole yhtä odotettuja. Saaristossa ei erityisemmin välitetä merimetsoista, ja epäilemättä kohta ryöpsähtää jälleen keskustelu niiden olemassaolon oikeudesta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kävi viime kesänä Uudessakaupungissa tutustumassa merimetsojen asuttamaan Urpoisten saareen.

Ministeri lupasi nimetä työryhmän selvittämään asiaa pohjamutia myöten. Selvitys valmistuu lähipäivinä ja nähtäväksi jää, tuoko se mitään uutta tunteita kuumentavaan asiaan.