Se kuuluu yleissivistykseen

0

”Yleissivistys: pohjasivistys, joka muodostuu kasvatuksen antamista ja koulussa opituista tiedoista, taidoista ja hyvistä tavoista.” Näin kertoo Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimiston sanakirja. Tämä voisi tarkoittaa perustietoja ainakin historiasta, maantiedosta, biologiasta ja matemaattisista aineista. Tuskinpa äidinkielen taidot ja muutama sana vierailla kielilläkään on pahitteeksi, puhumattakaan kotona opituista käytöstavoista.

Iltasanomien yleistietotestissä kysyttiin mm. Rooman ensimmäistä keisaria, Suomen toista presidenttiä ja Teemu Selänteen ensimmäistä NHL-seuraa. Viimeistä ei varmaankaan ole koulussa opetettu, mutta on monelle urheilua seuranneelle helppo kysymys. Pitääkö kaikkien sitten tietää se, on jo toinen kysymys.

Omista kouluvuosista alkaa olla jo aikaa, mutta tietyt ulkoa opitut tärpit pysyvät mielessä hautaan saakka. Pähkinäsaaren rauha 1323, Mount Everest 8 848, Talvisota 1939–1940. Viimeksi mainittua helpottaa vielä kotiseutuni suurten muusikoiden underground-rockyhtye, vaikka toki nuo vuodet tulee muutenkin muistaa.

Testin 15 kysymyksestä vaikeimmaksi osoittautui lehden mukaan Suomen toinen presidentti. Lauri Kristian Relander jäi kenties moniin kollegoihinsa verrattuna tuntemattomaksi, mutta toisaalta Suomessa on ollut vain 12 presidenttiä, jolloin listan opettelun ei pitäisi olla järin vaikeaa. Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa pelkkä yleistieto ei näytä riittävän, kun pitää tietää esimerkiksi tv-sarjojen hahmoja. Pitää siis olla ajassa kiinni rikastuakseen.

Ulkoa opettelu oli hyvin yleinen opetustapa ainakin minun kouluaikoinani. Yläasteen äidinkielen tunneilla jouduimme opettelemaan alistuskonjunktiot ja muut pitkät litaniat. Opettaja piti meille jopa sivistyssanakokeita. Sana alistuskonjunktio piti äsken varmistaa Googlesta, mutta että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin, kunnes, lähti rullaamaan yhtä helposti kuin joskus 90-luvun lopullakin.

Kaikille ei tietenkään jää tieto päähän, eikä nykypäivänä tarvitsekaan. Kun ennen saatiin kunnon väittelyitä aikaan, kaivaa nyt joku kännykän esille ja keskustelu loppuu siihen.

Minä olen keskittynyt ns. turhan tiedon keräämiseen urheilusta. Siitä on ollut joskus apua pubivisoissa, mutta muuten satunnaisten formulakuskien tai yleisurheiluennätysten muistamisesta ei ole ollut hyötyä. Paitsi tietenkin pääsee joskus pätemään.

Myönnän, että viihdyn paremmin urheilukatsomossa kuin teatterissa, mutta silloin tällöin pieni itsensä sivistäminen on mielestäni hyvästä. Muutaman teatterivierailun lisäksi olen viime vuosien aikana lukenut muun muassa Sinuhe egyptiläisen ja katsonut joitakin klassikoiksi kuvailtuja elokuvia, kuten Casablancan ja Citizen Kanen. Joidenkin mielestä nämäkin kuuluvat yleissivistykseen. Ehkä, ainakin ne olivat oivaa ajanvietettä.

Risto-Matti Kärki
tuottaja