Työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy

0

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä, jolloin on hyvä pysähtyä miettimään myös työelämän arkea. Vapun juuret ulottuvat hieman yllättäin Yhdysvaltoihin, jossa toukokuun 1. päivänä vuonna 1886 järjestettiin laaja yleislakko kahdeksantuntisen työpäivän puolesta. Myös Suomessa työväen vappujuhlien puheiden aiheena oli vuosikymmeniä kahdeksan tunnin työpäivä.

Maailma on muuttunut, ja työelämän arkeen on tullut paljon parannuksia, mutta epäkohtia riittää edelleen. Uudessakaupungissa järjestettiin tällä viikolla Kansainvälisen työjärjestön ILO:n koordinoiman kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaari.

Työtapaturmat ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi, ja sen eteen on tehty yrityksissä paljon työtä. Työsuojelu koskee paitsi työvälineitä ja tiloja, myös henkisiä asioita, kuten työn kuormittavuutta. Psykososiaaliset ongelmat vievät eläkkeelle niin keski-ikäisiä kuin nuoriakin. Eläketurvakeskus kertoi maaliskuussa, että mielenterveyden ongelmat ovat edelleen suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeellä oloon.

Teknologia on muuttanut työnteon kulttuuria: monilla on kannettava tietokone mukana viikonloppuisinkin ja kotona vilkaistaan älypuhelimesta työhön liittyviä sähköposteja. Kaikki eivät miellä sitä työnteoksi, ja tekevät sen mielellään. Jatkuva työasioiden käsittely voi kuitenkin muuttua kuormittavaksi niin, että tekijä ei välttämättä itsekään sitä tiedosta.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun johtaja Riitta Sulameri muistutti seminaarissa, että työtekijän on myös itse pidettävä raja, mikä tehtäviin kuuluu ja mikä ei. Vanha sääntö työn, harrastusten ja muun vapaa-ajan tasapainosta on käyttökelpoinen. Kun jokainen näistä alueista saa riittävän osansa, nukkuu yönsä hyvin, ja jaksaa niin kotona kuin töissäkin.