Työryhmä esittää pönttökokeilua merimetsoalueilla

0
Mikäli pöntötyskokeilu onnistuu, muuttavat merimetsot pian läpi vuoden.
Mikäli pöntötyskokeilu onnistuu, muuttavat merimetsot pian läpi vuoden.

Ministeriön asettaman merimetsojen aiheuttamien ongelmien vähentämiseen tähtäävän työryhmän loppuraportti julkaistaan parin viikon päästä. Raportissa tullaan ehdottamaan useita erilaisia lintujen häätö- ja siirtokokeiluja, joista lupaavimpana pidetään pesäpönttöjen rakentamista merimetsoille. Pönttöjen sijoittelulla voidaan ohjata merimetsojen asettumista ja suojella näin arkaa saaristoluontoa.

Idea ”suojelevista” linnunpöntöistä on saatu eräiltä Varsinais-Suomen seurakunnilta. Kyllästyttyään naakkojen mellastamiseen vanhojen kivikirkkojen rakenteissa, seurakunnat rakensivat ja sijoittivat kirkkojen ympärille satoja pönttöjä lintuja varten. Naakat oppivat nopeasti, että on huomattavasti helpompaa rakentaa pesä valmiiseen pönttöön, kuin yrittää löytää pesälle sopivan suuri kolo kivikirkon seinästä.

– Uskon, että sama idea toimii myös merimetsojen kanssa. Linnuthan ovat, ja etenkin suuret linnut, luontaisesti aika laiskoja pesänrakentajia, totesi Turun yliopiston ornitologianlaitoksen tutkija Niina Kaja.

Raportissa työryhmän jäsenet ymmärtävät, ettei kukaan halua omaan mökkisaareen tai edes sen naapurisaareen merimetsoja, ja tästä syystä merimetsoille rakennettavat pesäpöntöt on aikomus sijoittaa kelluville lautoille.

– Näin merimetsoyhdyskunnan aiheuttama tuho ja häiriö voidaan minimoida. Pesälautat liikkuvat merivirtojen mukana pitkin rannikkoa, viipyvät yhdessä paikassa vain hetken ja jos oikein hyvä tuuri käy, lautat eksyvät koko kesäksi Ruotsin aluevesille, kommentoi työryhmän vetäjä Simo Storskarv.

Uudessakaupungissa ajatus merimetsopöntöistä on otettu innolla vastaan. Tänään torilla järjestetäänkin kello 12 talkoot, joissa tarkoituksena on tehdä 400 merimetsopönttöä kaupungin tulevan juhlavuoden kunniaksi.