Upea Arvi

0

Viikonloppuna tapasin aivan uskomattoman nuorukaisen tai oikeammin pojan, Arvin. Arvi on 10 vuotta vanha ja hänellä on oma yritys, KoruMies Arvi. Kuten nimestä voi päätellä Arvin yritys myy koruja, mutta ei mitä tahansa koruja, vaan pojan itsensä tekemiä. Kaulakoruja, korvakoruja ja avaimenperiä, kaikki Arvin suunnittelemia. Ja kerrottakoot heti aluksi että Arvilla on ihan oikea yritys, jolla on ihan oikea y-tunnus ja joka myös maksaa ihan oikeat verot Suomeen.

Näin Arvi kertoo esitteessä itsestään ja yrittäjyydestään:
– Olen Pukkilassa asuva ”liikemiehen” alku ja perustin yritykseni loppusyksystä 2015. Päädyin työllistämään itse itseni, koska en nuoren ikäni vuoksi saanut ulkopuolista palkkatyötä. Suunnittelen ja myyn itse valmistamiani koruja myyjäisissä ja kirpputoreilla sekä FB-sivun kautta. Hintaan sisältyy kotiinkuljetus pyörämatkan päähän Pukkilan keskustasta.

Syy siihen, miksi Arvi perusti oman yrityksen, on sekin aika epätavallinen ja vähän surullinenkin. Arvi haluaa kehittyä menestyväksi kilparatsastajaksi. Arvilla on kyllä hevonen, mutta sillä on nivelrikko, eli hevonen on parantumattomasti sairas. Arvi ei kuitenkaan ole jäänyt sitä suremaan, vaan kerää nyt korujen myynnillä rahaa uuteen hevoseen. Omien sanojensa mukaan hän on jo etujalat tienannut, vuoden päästä on ehkä kasassa rahat jo koko hevoseen. Sellaiseen kilttiin ja mielellään valkeaan.

Tapasin Arvin Tampereen hevosmessuilla. Messuosastojen myyntipaikathan ovat tunnetusti hintavia, mutta ystävällinen hevosalan yrittäjä oli tarjonnut Arville mahdollisuuden myydä koruja hänen osastollaan. Tämä yrittäjä oli kuullut Arvin reippaudesta ja halusi omalla panoksellaan tukea nuorta yrittäjäpoikaa. Ja hyvä niin, sillä Arvin koruosastolla riitti kuhinaa.

Enkä taatusti ollut ainoa jota Arvin tapaaminen sykähdytti.

On ollut surullista katsella, miten Suomi on kietoutunut negatiivisuuden peittoon. Tästä peitosta pitävät tiukasti kiinni kaikki mielensäpahoittajat, valittajat, synkistelijät, saamattomat, ahdasmieliset ja yksinkertaisesti ilkeät ihmiset. Ja tätä porukkaa on paljon, aivan liian paljon. Heitä yhdistää se, että he kyllä kertovat suureen ääneen olevista, ja kuvitelluista, ongelmista, mutta rakentavia ratkaisuja niihin ei heillä ole tarjota.
Siksi onkin niin kertakaikkisen riemastuttavaa tavata Arvin kaltainen poika. Joka uskoo, että tulevaisuuden toiveiden toteuttaminen on mahdollista, olkoonkin että ikää on vasta 10 vuotta. Varmasti hänenkin matkalle on riittänyt epäilijöitä ja kadehtijoita. Hän on myös ymmärtänyt, että unelmien eteen on tehtävä työtä, eikä tavoitteiden saavuttaminen ole aina ihan helppoa eikä nopeaa. Hevosmiehenä Arvi kuitenkin tietää, että esteet on tehty ylitettäviksi.

Maija Ala-Jääski
toimittaja