“Hyvä ja helpottunut olo”

0

Juulia Rannus ja Iiro Kivistö hymyilivät helpottuneina ylioppilaskirjoitusten tulosten saavuttua.

Teksti ja kuva: Päivi Sappinen

Pakkahuoneen rannassa seisoo maanantaina aamupäivällä kaksi säteilevää nuorta. Juulia Rannus ja Iiro Kivistö ovat juuri saaneet kevään ylioppilaskirjoitusten lopulliset, ylioppilastutkintolautakunnan tarkastamat tulokset. Molemmat pääsevät juhlimaan valkolakkiaan suunnitellusti parin viikon kuluttua.

– Fiilis on juuri nyt aika helpottunut. Varsinaisesti kokeen läpimenoa en jännittänyt, mutta arvosanoja hermoilin kuitenkin hieman, Rannus kertoo tunnelmistaan tuoreeltaan.

– Tosi hyvä olo, jatkaa Kivistö.

Lopullisia tuloksia saatiin tänä vuonna odottaa useampi päivä viime vuotta pidempään, ja monissa perheissä juhlien valmistelut uskallettiin aloittaa kunnolla vasta virallisten tulosten varmistuttua. Rannuksen ja Kivistön perheissä juhlahumuun on valmistauduttu jo hyvissä ajoin.

– Meillä suurin osa suvusta asuu Helsingin suunnalla, joten lakituspäivänä juhlitaan vain pienen porukan kesken ja isommat juhlat pidetään sitten myöhemmin, Juulia Rannus kertoo.

Iiro Kivistö muistelee kirjoittaneensa aika monta kutsukorttia, mutta tarkkaa vierasmäärää hän ei osaa sanoa.
– Juhlat pidetään perinteisesti kotona ja puku on jo valmiina. Lakki pitäisi vielä hommata, olin vähän unohtanut koko jutun, hän naurahtaa.

– Minun mekkoni on tilattuna, mutta ei ole vielä tullut. Nyt alkaa jo mietityttää, ehtiikö se ajoissa perille, Rannus jännittää.

Molemmille on kesäksi jo työpaikka tiedossa ja syksyksi jatko-opintoihin hakemukset vetämässä.
– Hain lukemaan liikunnanopettajaksi, fysioterapeutiksi ja toimintaterapeutiksi. Jos paikka ei heti aukea, hakeudun varmaan syksyllä sitten valmentaville kursseille, joista olisi apua ensi vuonna hakiessa, lukulomalla Turkuun muuttanut Juulia Rannus suunnittelee.

Iiro Kivistön paperit ovat vetämässä Lahden Muotoiluinstituuttiin, mutta suurempia paineita hän ei sisäänpääsystä ota.
– Haku tuli niin äkkiä tuossa kirjoitusten lomassa, ettei sitä hirveästi edes ehtinyt miettiä, mihin hakea. Ja armeija tähän tulee väliin joka tapauksessa, pääsin sisään tai en. Siellä on onneksi aikaa miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä.

Kolmevuotista opinahjoaan Uudenkaupungin lukioa molemmat kehuvat rennoksi paikaksi, jossa on hyvä ilmapiiri.
– Pienessä lukiossa on hyvä, kun kaikki opettajat tuntevat kaikki oppilaat ja toisin päin. Ei ole kilpailua, vaan osataan iloita myös muiden onnistumisista. Ja opettajat on ihan mahtavia, Rannus ja Kivistö päättävät lähes yhdestä suusta.

Uudenkaupungin lukiosta valmistuu tänä keväänä yhteensä 48 ylioppilasta ja 7 kaksoistutkinnon suorittajaa. Rehtori Juha Salaterän mukaan kirjoitukset sujuivat odotusten mukaisesti ja tulokset ovat lähellä valtakunnan keskiarvoa.
– Iloisia yllätyksiä oli lopullisissa tuloksissa paljon. Reputtaneita oli tänä keväänä alle valtakunnallisen keskiarvon, vaikka tietysti harmittaa jokaisen puolesta, joka niukasti jää hyväksytyn pisterajan alle, Salaterä summaa.

Lakkiaisia vietetään lauantaina 4.6.