Keväiset karnevaalit

0

risto Eihän näiden kisojen pitänyt kiinnostaa. Syksyllä pelataan huomattavasti tasokkaampi turnaus ja päävalmentajakin vaihtuu välissä. Miksi siis lähteä Venäjälle antamaan näyttöjä väistyvälle valmennusryhmälle pitkän ja monelle pettymykseen päättyneen kauden jälkeen?

Vielä muutamia viikkoja ennen kisoja näytti siltä, että Suomen joukkueeseen ei ole tunkua, ainakaan Pohjois-Amerikasta. Yhdelle pelaajalle jopa luvattiin varma paikka, mutta toisin kävi. Yhtäkkiä koossa oli yksi kovimmista nipuista, varsinkin hyökkäyspäässä, mitä Suomesta on MM-kisoihin koskaan saatu.

Minulle käy jääkiekon MM-kisojen kanssa vähän samalla tavalla joka vuosi. Ennen kisoja hieman vähättelen koko turnausta ja mietin, että kannattaako maailmanmestaruudesta pelata joka vuosi. Mitä lähemmäs kisat tulevat, sitä enemmän ne kuitenkin alkavat kiinnostaa.

On totta, että MM-kisoissa ei koskaan ole mukana maailman parhaat pelaajat, mutta toisaalta kisoista on muodostunut monella muulla tavalla tärkeä osa kevättä. Ilmat lämpenevät ja kesä lähestyy, ihmiset villiintyvät hieman muutenkin, joten pieni ilakointi ei ole pahitteeksi.

Suomen ottelut jääkiekon MM-kisoissa ovat vuodesta toiseen katsotuimpia tv-lähetyksiä, vaikka nykyinen lähetysten haltija tekeekin suoranaista kiusaa katsojille selostajavalinnoilla ja mainoskatkoilla. Lähetyksissä saa lisäksi arvuutella mysteerimaalivahteja ja ”ihastella” Jääkiekkoleijona #79:n kummallisia pikkutakkeja.

Voisi jopa sanoa, että kisat ovat enemmän karnevaalit kuin urheilutapahtuma, mutta mikään uusi ilmiö tämä ei ole. Kun Yleisradio sai lähetykset takaisin itselleen vuonna 1995, tuotiin kisastudioon Kummelista tuttu Olli Keskinen ja räikeät pikkutakit. Parinkymmenen vuoden aikana värit ovat lisääntyneet ja komiikka lisääntynyt, mutta sitä kansa ilmeisesti haluaa.

Toki kisoilla on myös urheilullinen arvo. Mestaruus on aina mestaruus ja moni pelaaja antaa tärkeitä näyttöjä tulevaisuuden kannalta. Olympialaisissa tai syksyllä 12 vuoden jälkeen pelattavassa World cupissa mukana ovat parhaiden maiden parhaat pelaajat, mutta pienempien jääkiekkokansojen suosikit eivät niissä kisoissa pääse loistamaan.

Syksyllä mukana on teennäinen Euroopan joukkue, jossa mm. parhaat tanskalaiset, slovakialaiset, saksalaiset sekä esimerkiksi Slovenian supertähti Anze Kopitar kiekkoilevat, mutta on vaikea kuvitella, että tällainen joukkue menestyisi tai että kukaan edes tosissaan pelaisi sen eteen.

MM-kisoja on usein kritisoitu siitä, että mukana on liikaa joukkueita, mutta milloin muuten pääsisi näkemään esimerkiksi Unkarin otteluita. Pienemmät kiekkomaat pääsevät mittaamaan tasoaan parempiaan vastaan ja parhaassa tapauksessa myös yllättävät. Siinä oli sitä urheilun todellista riemua, kun unkarilaiset tuulettivat 1–2-kavennusmaalia Kanadaa vastaan. Vähät siitä, että peli päättyi lopulta 1–7.
Risto-Matti Kärki
tuottaja