Kotimainen kuore järkevään käyttöön

0

Moni on syönyt silakkaa, mutta lohikaloihin kuuluva kuore eli norssi on kalana vähemmän tunnettu. Nyt molemmista kaloista ryhdytään jalostamaan Uudessakaupungissa uudenlaista syötävää. Hanke sopii hyvin Vakka-Suomeen, sillä molempia kaloja esiintyy Vakka-Suomen vesistöissä. Uudenkaupungin Suukarin kalasataman kautta puretaan vuosittain jopa noin 35 miljoonaa kiloa silakkaa. Määrä on vajaa kolmannes koko Suomen silakkakiintiöstä.

Ukipoliksen koordinoima hanke ei ole ensimmäinen, eikä varmaan viimeinenkään kalojen jatkojalostusta edistävä projekti. Eri toimijoiden yhteensaattaminen vie aikaa, harvat menestystuotteet ovat syntyneet hetkessä. Ennen kaikkea tarvitaan tekijöitä ja innostusta.

Elintarvike-alalla on tehty Suomessa viime aikoina mielenkiintoisia innovaatioita. Yksi tällainen on kahden helsinkiläisnaisen kehittämä ruokahitti nyhtökaura. Kaurasta ja pavusta kehitetty proteiinipommi viedään nyt käsistä ja suomalaiskeksintö on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota. Naisten perustama startup-yritys syntyi vajaa vuosi sitten, ja nyt nyhtökauran ympärille luodaan jo kokonaista tuoteperhettä.

Kotimaisille kalajalosteille on tilausta, sillä kalojen kulutus on viime aikoina noussut. Kuluttajat arvostavat kalaa paitsi sen maun myös terveellisten ominaisuuksien vuoksi.

Kaupan kalatiskiltä saa tuoretta kalaa, ja jonkin verran kotimaisia kalasäilykkeitä. Markkinarakoa olisi myös uusille nyhtökauran kaltaisille tuotteille, jotka tuovat helpotusta kiireisille kokeille.