Museo on edelläkävijä

0

Uudessakaupungissa on yksi valtakunnan parhaista ja edistyksellisimmistä museoista. Suomen museoliiton tunnustuspalkinto tosin taisi tulla saajalleen yllätyksenä, mutta paikalliset ja kaukaisemmat museovieraat ovat aistineet museon erityisyyden ja arvostaneet sen hyväksi tehtyä työtä ennenkin. Upeaa, että se sai nyt myös virallista ja valtakunnallista tunnustusta.

Erikoispalkinto tuli muun muassa Uudenkaupungin museon onnistuneesta ankkuroitumisesta digiaikaan. Museo hyödyntää arvokkaita valokuva-arkistojaan kiinnostavalla tavalla verkossa, ja on sen ansiosta luonut yhteisöllisyyttä paikallisten kesken. Vanhat valokuvat ovat elävä ikkuna kaupungin ja ihmisten menneisyyteen ja ne kiehtovat kaikenikäisiä kaupunkilaisia.

Kokoelmissa on suuri määrä Uuteenkaupunkiin ja uusikaupunkilaisiin liittyviä valokuvia ja negatiiveja. Yksittäisten valokuvien lisäksi museon kokoelmissa on laajoja paikallisten valokuvaajien arkistoja. Kuvien digitointi ja luettelointi vaativat paitsi aikaa myös innostusta. Arkistojen päivittäminen koituu myös tulevien sukupolvien hyödyksi. Facebook-sivuilla on tallennettu jo pari tuhatta vanhaa valokuvaa ja kuvia löytää myös muista kuva- ja kirjastoalan palveluista.

Arkistot ilahduttavat nostalgiasta ja historiasta kiinnostuneita kuntalaisia ja vanhat valokuvat auttavat hahmottamaan ihmisten arjessa ja kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia.
Museon johtaja Mari Jalava ja koko henkilökunta ansaitsee onnittelut myös kaupunkilaisilta. Museo on ensi vuonna 400 vuotta täyttävällle kaupungille erinomainen palvelu ja kulttuurinen voimavara.