Onnistuneita sote-kokeiluja kannattaa jatkaa

0

Uudessakaupungissa on toteutettu viime aikoina hyviä kokeiluja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Täällä ei ole jääty odottamaan sote-uudistusta, vaan hihat on kääritty jo nyt.  Esimerkiksi viime joulukuussa alkanut kotisairaalatoiminta on osoittautunut erittäin toimivaksi järjestelmäksi, eikä tämä ole pelkästään terveydenhuollon ammattilaisten mielipide. Hyvää palautetta on tullut myös kuntalaisilta.

Kotisairaala tuo terveyspalvelut potilaan kotiin, palvelutaloon tai hoitokotiin. Sairaalajaksot lyhenevät ja potilas pääsee nopeasti kotiin kuntoutumaan. Kotisairaala on myös taloudellisesti järkevää, sillä sairaalassa hoitopäivä on huomattavasti kotihoitoa kalliimpi. Palvelu toimii erinomaisesti myös saattohoidossa: potilas voi asua kotonaan, mutta saa kuitenkin hyvää sairaanhoitoa.

Kotisairaalaa kannattaa ehdottomasti jatkaa ja valtuustolle esitetty anomus kahden sairaanhoitajan vakanssista on erittäin perusteltua.

Kehuja kaupunki on saanut myös hyvinvointineuvolan perustamisesta. Kaupunki pokkasi palvelustaan tänä keväänä  Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin palkinnon. Toiminnanjohtaja Janina Andersson toivoi muidenkin ottavan Uudestakaupungista mallia sosiaali- ja terveydenhuollon onnistuneesta yhteistyöstä.

Eikä tässä vielä kaikki. Vakka-Suomen ja Loimaan sairaalassa vuoden vaihteessa käyttöönotettu vuodeosastouudistus on sekin saanut kiitosta. Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtaja Petri Virolainen arvioi äskettäin Loimaan Lehdessä, että mallia tullaan käyttämään muuallakin Suomessa.  Hänen mukaansa se on onnistuneesti madaltanut rajaa perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välillä sekä tuonut monialaista ja kuntouttavaa otetta potilastyöhön.