Tänä helatorstaina ruoho kasvaa

0

Suurelle osalle helatorstai merkitsee tervetullutta vapaapäivää keskellä viikkoa vuoden valoisimpaan aikaan. 1800-luvun maatalousyhteiskunnassa se oli kuitenkin yksi vuoden tärkeimpiä juhlapäiviä. Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto kertoo, että vanhan kansan mukaan helatorstai oli niin pyhä, että silloin ei ruohokaan kasva. Tänä vuonna sitä on vaikea uskoa. Viime viikon lumisateiden jälkeen sää on muuttunut lähes kesäiseksi.

Maaseudulla odotettu kevään merkki on edelleen kevätkylvöjen alkaminen, vaikka tuottajien usko elinkeinonsa  tulevaisuuteen on ollut viime aikoina koetuksella. Tuottajien toimeentuloa ovat syöneet niin viime vuoden huono sato kuin tukien leikkaukset ja viivästymisetkin.

MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt muistutti Lokalahdella äskettäin järjestetyssä kylvön siunaus -tapahtumassa, että maatalouden tulevaisuus on niin kuluttajien kuin julkisista hankinnoista vastaavien päättäjienkin käsissä.

Monet hyvät asiat huomataan vasta, kun ne loppuvat. Näin kävi tänä keväänä kotimaisten porkkanoiden kohdalla. Uudenkaupungin Sanomat uutisoi pari viikkoa sitten, että kotimaisten kasvisten satovarastot ovat huvenneet olemattomiin. Kaupoissa on tarjolla nyt vain ulkomaista porkkanaa.

Paitsi heikko sato porkkanoiden hupenemiseen on vaikuttanut kasvisten kulutuksen lisääntyminen. Se on näkynyt myös Kalannissa sijaitsevan Vihannes-Laitilan toiminnassa. Tämä on hyvä uutinen niin työllisyyden kuin terveydenkin näkökulmasta.

Maanviljelijät ovat joutuneet aina sietämään epävarmuutta, kun sää vaikuttaa ratkaisevasti viljojen, juurikkaiden ja vihannesten kasvuun ja satoon. Tänä vuonna luonto on myötämielinen alussa, toivottavasti jatkossakin.