Vielä vaan sotesta…

0

Paratiisissa istuu kolme miestä joen rannalla kalastamassa ja tietenkin he juovat olutta.

Äkkiä lentää pensaista ulos mies ja pyytää:

”Kaverit, antakaa minullekin olut!”

Mies juo nopeasti oluen ja katoaa äkkiä taas pensaisiin. Viiden minuutin kuluttua lentää taas sama mies pensaista ulos:

”Kaverit, voinko pyytää vielä yhden oluen?”

”Totta kai, ota niin paljon, kuin tahdot, mehän olemme paratiisissa!”

Mies juo taas nopeasti oluen ja katoaa jälleen pensaisiin… Viiden minuutin kuluttua lentää taas sama mies pensaista:

”Kaverit, voisinko pyytää vielä yhden oluen?”

”Mies, mitä siinä ryntäilet sinne tänne, istu alas ja juo olut!”

”Ei se käy, minua vielä elvytetään!”

Maakuntamallissa tuo sairaala, jossa elvytys tapahtuu, on maakunnan omistama. Nyt sovitussa yhtiömallissa sairaalan omistaa jonkinlainen yhtiö. Millainen yhtiö, sitä emme vielä tiedä. Hankkeen vetäjä, oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti tosin totesi, että nuo yhtiöt tulevat olemaan julkisia yhtiöitä, joten ei ole syytä huoleen. Julkisella yhtiöllä eli Oyj:llä tarkoitetaan yleensä pörssiyhtiötä, joten ainakin minä huolestun.

Tämä sote-uudistukseksi kutsuttu jatkokertomus on kestänyt niin kauan ja ollut niin monivaiheinen, että prosessiin on ehtinyt jo muutamaan kertaan kyllästyä. Uudistushan käynnistyi Paras-hankkeella vuonna 2007. Joidenkin mielestä prosessi silti etenee liian nopeasti.

Keskeisenä tavoitteena oli ja on kaventaa kasvaneita sosiaalisia ja terveyseroja, parantaa palvelujen saatavuutta etenkin perustasolla, vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota ja toteuttaa kaikki tämä taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävällä tavalla. Tästä ollaan yhtä mieltä. Toistaiseksi on kuitenkin ”uudistettu” vain hallintoa, todellinen vaikutus käytännön asioihin on hämärän peitossa.

No, maakunnalla tullee siis olemaan sote-palvelujen järjestämisvastuu, mutta se ei tuota näitä palveluja, vaan se ostaa ne perustettavilta yhtiöiltä.

Demokraattisen maakunnan mahdollisuus vaikuttaa yhtiöiden toimintaan on käytännössä sama kuin nykyisin peruskunnan mahdollisuus vaikuttaa sairaanhoitopiirin toimintaan: mahdollisuutta ei ole. Se on moneen kertaan nähty oman sairaalan puolesta taistellessa.

Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä toki voidaan myös määrätä, että yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan esim. palveluita. Jää nähtäväksi, ovatko uudet sote-yhtiöt tällaisia.

Raimo Korhonen