Iso nokkakala ui verkkoon

0
Kristian Elona pyydystämällä nokkakalalla oli myös pituutta melkoisesti.
Kristian Elona pyydystämällä nokkakalalla oli myös pituutta melkoisesti.

Uusikaupunkilainen Kristian Elo sai Vähä-Vehaksen vesiltä harvinaisemman saaliin, kun verkkoon ui nokkakala eli nokkahauki. Kala oli myös verraten suuri, painoa sillä oli 900 grammaa. Suurin Suomessa tavattu yksilö on pyydystetty Paraisten vesiltä vuonna 2009 ja sillä oli painoa 1,07 kiloa.

Suomessa nokkakaloja tavataan lähinnä vain kesäaikaan ja sen yleisyys vaihtelee suuresti. Runsaasti sitä esiintyi 1940-luvulla ja 1970-1980 -lukujen vaihteessa. Vaihtelut liittyvät todennäköisesti Itämeren suolapitoisuuden muutoksiin.

Vaikka nokkakalaa kutsutaan ulkomuotonsa takia usein myös nokkahaueksi, se ei ole hauelle sukua. Nokkakala on väriltään hopeanhohtoinen ja sillä on kylkiviiva on kyljen alaosassa. Evät ovat ruumiin takaosassa, mistä johtuu haukimainen ulkonäkö. Kala on tavallisesti 50 – 70 cm pituinen.

Erikoista kalassa on sen vihreä luusto.