Jalkapallit

0

Minähän en jalkapalloa katso. Tai siis katson, mutta vain sen verran, kuin kahden samassa taloudessa asuvan urheiluhullun kanssa on pakko. Eli lopulta kuitenkin aika paljon.

Viime keskiviikkona myös meidän kisakatsomossa hieraistiin silmiä kertaalleen. Istu ja pala, nehän olivat päästäneet naisen studioon. Eivätkä ainoastaan keskustelua luotsaavaksi toimittajaksi, vaan ihan asiantuntijarooliin.

Nauratti jo valmiiksi. Some-kohuhan tästä syntyisi. Facebookissa paukkuisivat kiukkunaama-ennätykset ja Twitterissä uhattaisiin pöyristyttävän tilanteen johdosta vaihtaa vähintään kanavaa, jos ei jopa koko asuinmaata.

Ja näin myös tapahtui. Ronaldon ylimielisen käytöksen paheksuminen sai väistyä kuumemman kohun tieltä. Huolimatta siitä, että Yle Urheilun kommentaattoriksi kutsutulla Marianne Miettisellä on sekä Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n A-valmentajalisenssi että Pro-lisenssi ja hän toimii naisten alle 19-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueiden päävalmentajana, hän oli yllättävän monen mielestä tehtävään epäpätevä. Kun kyseessä on nyt kuitenkin ihan oikeat, miesten arvokisat.

Ääni oli liian korkea. Miettinen puhui liikaa ja vääriä asioita. “Marttakerholainen besserwisser” toivottiin poistettavaksi studiosta. Onneksi sosiaalinen media täyttyi pian myös vastakkaisista mielipiteistä ja Miettisen asiantuntemusta, omasta mielestäni ansaitusti, kehuttiin.

Tuntuu hämmästyttävältä, että vielä vuonna 2016 naisesta urheiluselostamossa nousee kohu. Niin kuin se peliäly nyt vaatisi kehittyäkseen y-kromosomin. Vastavuoroisesti voisimme ehkä nousta barrikadeille joulukuussa, kun todennäköisesti taas mies-stylistit kommentoivat linnan juhlien pukukavalkadia. Tuollaiset koulutetut, asiansa osaavat miehet astumassa hävyttömästi meidän tyttöjen reviirille. Ettäs kehtaavat.

Noin tosiasiassa aika harva asia taitaa olla lopulta sukupuolesta kiinni. Vuosisatojen perinteiden taakka on enemmän se, mikä valitettavasti vieläkin monen mielestä määrittää, onko nainen kykenevä niin sanottuihin miesten hommiin tai toisin päin. Ylipäänsä on enemmänkin huvittavaa, että asiantuntijuus määritellään jonkun mielestä sukupuolen mukaan.

Fyysisestikään ei kai ole lopulta montaakaan hommaa, joita ei suoralta kädeltä pystyisi tarvittaessa hoitamaan kumman tahansa sukupuolen edustajat. Paitsi tietysti synnytys, josta yksi piste naisväen suuntaan. Vaatii nimittäin aika paljon palleja sekin puskeminen.

Tuon keskiviikkoisen jälkeen jalkapallostudioon marssitettiin vielä lisääkin naisia, ja hyvä niin. Ehkä jo seuraavissa kisoissa voidaan keskittyä kommentaattorien asiantuntemukseen, unohtaa turhat nais-etuliitteet ja haudata kivikautiset sukupuolisäännöt.

Päivi Sappinen
sisällöntuottaja