Joulun odotusta

0

Oletko huomannut viime päivinä, että silmissä hämärtää enemmän kuin ennen juhannusta? Ei huolta, syy ei ole railakkaasti vietetyssä juhannuksessa eikä brexitissä, vaan kyseessä on normaali jokavuotinen ilmiö, kun kesäpäivän seisauksen jälkeen aurinko alkaa nousta myöhemmin ja laskea aikaisemmin eli hämärää aikaa on enemmän.

Ja sehän merkitsee sitä, että joulu on jo lähellä ja huomenna päivää lähempänä.

Kohta alkavat ensimmäiset joululaulut tulvia kuuluviin ja media olla täynnä lahjaideoita, kaikenmoisia vempaimia, jota ilman sinä ja tuttavat olette ihan hyvin pärjänneet tähän asti, mutta tulevana tapaninpäivänä sellainen pitää olla ja kaikenlaiset tekemistä odottavat asiat alkavat nousta mieliin ja uniin ja stressikäyrä lähestyy punaista, kun pitää ajatella joulusiivousta ja jouluruokia ja lahjojen ostoa ja pukki pitää tilata ja joulukortit muistaa lähettää ajoissa kun ei siitä postin jakelustakaan tiedä, toimiiko se joulun aikaan enää yhtenäkään päivänä viikossa ja sukulaisia pitää muistaa, ketä niitä nyt olikaan ja kissalle ostaa ruokaa ja talitinteille talipalloja ja villasukat paikata ja kutoa varmuuden vuoksi seitsemät uudet ja niitä marketin alennuskuponkeja pitää muistaa käyttää ja käydä kirkossa laulamassa kauneimpia joululauluja, ne on niin ihania, vaikken viitsi itse laulaa mukana, kun minulla on variksen ääni ja jos vaikka tulee lunta, niin käydä lumitöissä ja vaihtaa talvirenkaat, vaikkei ne renkaat jouluun liitykään ja pistää jouluvalot ikkunaan ja onkohan ne kaikki lamput ehjiä, pitää muistaa katsoa ajoissa ja tilata uusia ja verhot vaihtaa ja käydä katsomassa torin kuusta ja kaupunginlahden valoja ja miksei televisiosta tule tositeeveetä jouluvalmisteluista, olisi niin kiva katsella, kun ihmiset stressaa ihan turhasta tai voi olla, että semmoinen ohjelma tulee, täytyy muistaa ajoissa katsoa, jokohan joulun ohjelmat näkyisi jossain ja tilata pukki tai joko se tuli tilattua ja mihin aikaan se nyt tuli ja kuka se taas olikaan ja onkohan se raitis niin kuin siinä mainoksessa sanottiin ja glögiä pitää jouluna olla ja kinkku pistää ajoissa uuniin, oliko se nyt kaksi tuntia plus tunti kiloa kohden ja ensin sadassa asteessa vai missä se oli ja sitten nostetaan 125 asteeseen vai mihin se nyt oli ja missä se kinkunpaistoresepti nyt on, se pitää hakea esille hyvissä ajoin ja kinkkumittari näytti viime vuonna ihan mitä vaan vai oliko se edellisenä ja joulukuusi hakea ajoissa ja katsoa tarkkaan, ettei se ole semmoinen risukasa kuin viime vuonna, ihan siinä meni joulun tunnelma pilalle vaikka olin puoli vuotta sitä valmistellut ja harmitti sekin, kun unohdin kutsua sukulaiset jouluna käymään ja taisi se pukkikin ihmetellä, kun yksin siinä sitä yhtä pakettiani availin.

Jussi Arola
Toimittaja