Merten mestarilentäjät

0

Lapintiirojen pariside vahvistuu kalalahjoilla.

Lapintiirojen pariside vahvistuu kalalahjoilla.

 

Luonto

Maija Karala

Tiiran lentoa on vaikea katsoa tuntematta pientä kateudensekaista ihailua. Olisipa hienoa olla noin ketterä, kieppua ilmassa kuin painottomana ja napata vikkeliä kaloja kuin ilmaa vain.

Lapin- ja kalatiirojen elämä pyörii lentämisen ja kalastuksen ympärillä. Molemmat ne ovat kehittäneet huippuunsa. Siinä missä lokit tepastelevat sujuvasti myös maalla ja syövät mitä tahansa, tiirat ovat erikoistuneet omaan elintapaansa.

Onkin sopivaa, että tiirojen kosiomenot koostuvat lentotaidonnäytteistä ja kalastuksesta. Koiras vakuuttaa naaraan kyvyistään tuomalla sille kaloja. Tiirat muodostavat pysyviä parisiteitä, mutta suhde on vuosittain vahvistettava uusilla kosiolahjoilla. Jos koiras ei enää vakuuta, voi naaras vaihtaakin mielitettyä.

Jos puoliso pysyy mieluisana, tiirapari saattaa ehtiä viettää hopeahäitään.

Vanhimmat Suomessa rengastetut tiirat ovat olleet hieman alle 26-vuotias kalatiira ja sitä vuoden vanhempi lapintiira. Molempien lajien maailman ikäennätys on 30 vuoden tuolla puolen. Siinä ehtii napata monta kalaa.

Myös kilometrejä kertyy mittariin enemmän kuin henkilöauton matkamittarissa riittää numeroita. Suomalaiset kalatiirat muuttavat yleensä Etelä-Afrikkaan, noin 10 000 kilometrin verran suuntaansa. Kaikki eivät kuitenkaan tyydy reissaamaan suorinta tietä, vaan Suomessa rengastettuja kalatiiroja on tavattu Australiassa ja viime helmikuussa Argentiinassa.

Lapintiira on serkkuaan sirompi ja hauraamman oloinen, vaan sitäkin teräksisempi lentäjä. Se hallitsee lintujen maailmanennätystä muuttomatkan pituudessa.

Ehkä syynä on se, että lapintiira pitää auringonvalosta. Kun Pohjolan valkeat yöt syksyllä hiipuvat, se ottaa siivet alleen ja taittaa koko matkan aina Etelänapamantereen vesille saakka. Talvikuukaudet se viettää eteläisen kesän keskiyön auringossa. Lapintiira näkee pimeitä öitä ainoastaan muuttomatkansa varrella.

30 vuotta elävä lapintiira ehtii elämänsä aikana lentää arviolta 2,4 miljoonaa kilometriä. Se riittäisi kolmeen matkaan Kuuhun ja takaisin! Ihmeellistä, että tiirapari löytää näiltä määrättömiltä matkoilta vuosi toisensa jälkeen takaisin omalle rantakalliolleen ja toistensa luo.

Tiirat muodostavat pysyviä parisiteitä, mutta suhde on vuosittain vahvistettava uusilla kosiolahjoilla.

Juttu on myös 23.06.2016 julkaistusta lehdestä