Nyt kannattaa säästää kaupungin elinvoiman ylläpitämiseen

0

Kaupunginvaltuusto järjesti maanantaina talousseminaarin, jossa pohdittiin tulevaisuuden suuntaviivoja. Myös kaupungin veroprosentti oli esillä. Alustavaa keskustelua oli jopa veroprosentin laskemisesta. Päätöksiä asiasta ei tietenkään vielä tehty, vaan asia tulee esityslistalle vasta loppuvuodesta.

Jo pelkkä keskustelu veroprosentin laskemisesta on eräällä tavalla positiivinen signaali. Kaupungin talous on saatu käännettyä hyvälle uralle vaikeiden vuosien jälkeen. Toimenpiteitä on tehty vieläpä yhteisen tahtotilan vallitessa. Se on tietysti erinomainen asia. Päättäjien ja keskeisten viranhaltijoiden lisäksi tilannetta ovat edesauttaneet myös kaupungin elinkeinoelämässä vallinneet hyvät suhdanteet.

Verojen laskeminen olisi varmasti monen kuntalaisen mielestä tervetullut asia. Se saattaisi lisätä myös kaupungin vetovoimaa asuinpaikkana. Toisaalta päätös merkitsisi vähemmän euroja kaupungille, jonka on huolehdittava palveluistaan. Myös ne ovat kunnille kilpailuvaltteja. Esimerkiksi laadukkaat, toimivat ja kohtuuhintaiset päivähoitopalvelut saavat taatusti lapsiperheideiden arvostuksen.

Taloudessa on tehty viime vuosina säästöjä kuluja leikkaamalla, mutta nyt voitaisiin tehdä säästöjä hieman toisenlaisella tavalla. Hyvinä aikoina rahaa kannattaa jemmata pahojen päivien ja miksei hyvienkin aikojen varalle. Puskurirahalle olisi varmasti tarvetta tulevaisuudessa. Koulujen päivittäminen uuteen opetussuunnitelmaan ja kiinteistöjen ylläpito ovat investointeja tulevaisuuteen.

Kaupungin talouden kehittymistä on äärimmäisen vaikea ennakoida, kun monet valmisteilla olevat valtakunnalliset asiat odottavat vielä ratkaisuaan. Kysymysmerkki on sekin, miten sote- ja maakuntauudistus lopullisesti vaikuttavat kuntien talouteen ja rahoitusjärjestelmään.