Pelastussuunnitelma ei ole turha dokumentti

0

Uuttakaupunkia tiistaina järkyttänyt kerrostalon tulipalo päättyi sikäli onnellisesti, että se ei vaatinut ihmisuhreja ja kotieläimetkin saatiin pelastettua liekeiltä. Palon seuraukset ovat silti monen asukkaan kannalta erittäin ikävät. Asukkaat joutuvat muuttamaan tilapäisiin asuinpaikkoihin, asunnot ovat kärsineet noki- ja vesivahinkoja ja kotia uhkaava tulipalo oli monelle myös kova koettelemus henkisesti.

Kattotöistä alkunsa saanut tulipalo tuli asukkaille täytenä yllätyksenä, kuten tällaiset onnettomuudet aina. Useimmiten tulipalojen aiheuttajana on inhimillinen erehdys, mutta myös erilaiset laiteviat aiheuttavat tulipaloja.

Onnettomuuksia voi ehkäistä, mutta niitä sattuu, vaikka turvallisuusasioista olisi huolehdittu hyvinkin. Palovaroitin on nykyään itsestään selvä turvaväline kodeissa, mutta sen toimivuus pitää testata säännöllisesti. Myös sammutuspeite on hyödyllistä olla helposti saatavilla.

Hätätilanteessa päivitetty pelastussuunnitelma on kerrostaloissa oivallinen työkalu.  Vastuu pelastussuunnitelman laadinnasta, ylläpidosta ja viestinnästä on taloyhtiön hallituksella. Taloyhtiöissä voidaan nimetä myös erityinen turvallisuushenkilöstö.

Julkisissa rakennuksissa paloharjoituksia ei järjestetä turhaan. Yllättävän uhan kohdatessa ihmisen kyky ajatella loogisesti heikkenee, mutta etukäteen varautuminen helpottaa toimimaan oikein.

Grillikausi kasvattaa kesällä tulipalojen riskiä. Näin juhannuksen ja muiden kesäjuhlien kynnyksellä kannattaa muistaa, että  nuotio ja grilli ovat avotulia, ja niiden sytyttäjä on vastuussa tulen valvomisesta.