Uudenkaupungin talous vakaalla pohjalla

0

Uudenkaupungin kuntapäättäjät haluavat, että kaupungin positiivinen noste heijastuu myös kaupunkilaisiin. Niinpä Uudenkaupungin tuloveroprosenttia ollaan laskemassa ja kaupungin seuraavan kolmen vuoden taloussuunnitelma on rakennettu 20,50 tuloveroprosenttiin.

Kunnallisveroprosenttia ollaan laskettamassa 0,25 prosenttiyksikköä ensi vuonna ja vuosina 2017-2019 Uudenkaupungin tuloveroprosentti olisi 20,50. Nyt se on 20,75 prosenttia.

Kaupungissa on pari viimeistä vuotta pidetty kukkarosta tiukasti kiinni. Säästöjen myötä kaupungin talous on saatu vakaaksi. Ja kun kaupungin suurimmalla työantajalla, Valmet Automotivella menee hyvin, heijastuu se myös kaupungin talouteen. Autotehdas on tarjonnut satoja uusia työpaikkoja.

Vaikka kaupungin talous on ollut tiukka, on se kuitenkin mahdollistanut muutamia etuja kaupunkilaisille kuten puhtaan veden hinnanalennuksen, päivähoidon ryhmäkokojen säilyttämisen ennallaan ja subjektiivista päivähoito-oikeutta ei ole rajattu.

Päätös kunnallisveroprosentista tehdään loppuvuodesta. Jos kaupunginvaltuusto päättää laskea tuloveroprosenttia 0,25 prosenttiyksikköä, se tietää Uudellekaupungille noin 600.000 euron pudotusta verotuloihin.

Tuloveroprosentin laskeminen on erittäin harvinaista kunnissa ja useimmiten kunnat kamppailevat riittämättömien tulojensa kanssa. Tällä vuosikymmenellä tuloveroprosenttia on laskettu maassamme vain 17 kertaa kunnissa. Sen sijaan veroa on nostettu 739 kertaa kunnissa tällä vuosikymmenellä. Tänä vuonna kunnissa keskimääräinen tuloveroprosentti on 19,87.

Uusikaupunki on hyvässä nosteessa.