Yksin juhannuksena ja arkena

0

merja– Hauskaa juhannusta!

– Ihanaa jussia teille kaikille!

Näinä päivinä toivotellaan työkavereille, ystäville ja tutuille hyvät juhannukset. Viimeistään huomenna riennetään sankoin joukoin mökeille ja veneilemään, juhannustansseihin tai johonkin bilettämään. Monet viettävät keskikesän juhlaa ystävien kanssa tai perheen ja sukulaisten kesken.

Niille, joilla ei ole ketään, tällaiset juhlapyhät voivat olla tuskallista aikaa. Ja heitä alkaa olla yhä enemmän.

Suomalaisista aikuisista jo joka neljäs asuu nykyisin yksin. Määrä on kasvanut avioerojen ja avoliittojen kariutumisen myötä. On myös niitä, jotka eivät koko elämänsä aikana solmi avio- tai avosuhdetta.

Yksineläjyys ei tietenkään kaikilla tarkoita yksinäisyyttä. Monelle yksin eläminen on tietoinen valinta ja he nauttivat sinkkuelämästään.

Mutta sitten on paljon niin nuoria kuin vanhojakin, jotka haluaisivat löytää kumppanin. Ja varsinkin juhannuksena, jos milloin, pitäisi olla rakas kainalossa. Valitettavasti kaikilla ei ole edes sukua eikä juuri ystäviäkään, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa ja näitä kovasti perhekeskeisiä jouluja, pääsiäisiä ja juhannuksia. Heille yksin eläminen tarkoittaa yksinäistä, vähemmän toivottua elämäntapaa.

Eräässä blogissa yksi yksineläjä kyseli, miten kukin viettää juhannusta. Maalla vai kaupungissa? Kotona vai mökillä? Kutsutaanko juhannuksen viettoon lähipiirissä olevia yksinäisiä ja sinkkuja?

Uudessakaupungissa seurakunta on jo ilahduttavan pitkään järjestänyt kaikille avoimen juhannusjuhlan. Niin on myös huomenna juhannusaattona, jolloin bussi Haukharjan leirikeskukseen lähtee Kalannin kirkolta kello 17.15 ja Uudenkaupungin Uuden kirkon luota kello 17.30.

Illan ohjelmassa on pienimuotoisen jumalanpalveluksen jälkeen kahvittelua ja vapaata yhdessäoloa muun muassa nuotiolla makkaranpaiston merkeissä. Saunomaankin pääsee. Kaupungin muu juhannusohjelmatarjonta taitaa sitten olla ravintoloiden varassa.

Juhlapyhät tulevat ja menevät, mutta arkea riittää. Jos sekin täyttyy yksinäisistä illoista ja viikonlopuista, tilanne on murheellinen. Eikä yksinäisyyttä ole kovin helppo selättää, jos on vaikka arka tutustumaan ihmisiin. Yhteishyvä-lehdessä kerrottiin Helsingissä toimivasta Kohtauksesta. Se on 18-30-vuotiaille kaupunkilaisille suunnattu yhteisöllinen olohuone.

Kohtauksessa järjestetään Kohtaus ry:n toimesta lähes joka päivä ohjelmaa pihapeleistä sinkkuiltamiin. Keskiviikkoisin on tarjolla kollektiivinen iltapala, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset kokoontuvat yhteisen katetun pöydän ääreen. Kaikki tapahtumat ovat joko täysin ilmaisia tai tosi edullisia.

Meillä Uudesakaupungissa Sakunkulma toimii vastaavanlaisena ikäihmisten kohtauspaikkana. Mutta mikä taho lähtisi organisoimaan yhteistä olohuonetta nuorille aikuisille?

Merja Halinen
Toimittaja