Antaa innostuksen tarttua

0

Pillipiiparit ovat taas vallanneet Uudenkaupungin, hienoa!

Puolen päivän puhallusten lisäksi Crusell-viikon parasta antia tavalliselle uusikaupunkilaiselle ovat asialleen omistautuneet ihmiset, jotka viikko tuo tänne esiintymään, oppimaan uutta, kilpailemaan ja kuuntelemaan konsertteja. Parhaimmillaan esiintymislavalta välittyy sellainen innostuksen ja omistautumisen välähdys, joka tarttuu satunnaisempaankin kuulijaan. Se on lahja, jonka voi saada, vaikka ei ns. ”ymmärrä musiikista mitään”.

Crusell-viikko tuo kesäkaupunkiin vuosikymmenien uran tehneitä kansainvälisiä taiteilijoita ja nuoria, vasta tiensä alussa olevia muusikkoja. Ilman kipinää ei synny tähtiä, ja parasta kaikesta on se, että pienestäkin kipinästä palo voi levitä. Draivia – voiko sitä koskaan olla liikaa pienessä tai suuressakaan kaupungissa? Kykyä kohottaa katse pikkusieluisen kampittelun yli kohti sfäärejä, toteuttaa visioita jostain suuresta ja huikeasta. Energiaa etsiä tietoa, harjoitella päivästä toiseen, hakea jotain maan ääristä, jos se tarvitaan.

Toimittajan työn parhaita hetkiä ovat ne, jolloin pääsee kohtaamaan erilaisille asioille perin pohjin ja sydämestään omistautuneita ihmisiä. Kun joku on käyttänyt vuosia tai vuosikymmeniä sen asian parissa, josta on innostunut, hän tietää siitä miltei kaiken ja haluaa myös kertoa muille. Omistautuminen voi liittyä oikeastaan mihin tahansa, se voi olla työ tai harrastus. Ei ole rajaa sillä, miten isoon tai miten mikroskooppiseen kohteeseen kiinnostus kohdistuu. Näitä omistautuneita löytyy tutkijoista, yrittäjistä, taiteilijoista, urheilijoista, keräilijöistä, kotiseutuaktivisteista ja mitä erilaisimpien harrastusten parista. Heiltä ei tarvitse nyhtää joka sanaa erikseen, ainakaan sen jälkeen, kun he alkuun pääsevät. Sen jälkeen ongelma voi olla vain se, miten saa tulvan aikanaan katkeamaan.

Kauan sitten teatteriharrastajien parissa kuulin viisauden, jota olen pitänyt mukanani siitä lähtien. Puhutaanko harrastajateatterista vai harrastelijateatterista – mikä on niiden ero? Harrastaa -sana viittaa adjektiiviin harras. Harrastelijalle riittää, kunhan on vähän sinnepäin.

Raija Herrala-Nurmi
Kirjoittaja on uusikaupunkilainen freelancer-toimittaja