Huh hellettä

0

hellettäLuonto
Maija Karala

Lämpimänä kesäpäivänä tulee joskus miettineeksi, kuinka eläimet mahtavat pärjätä tukalassa kuumuudessa. Nehän eivät voi vähentää vaatteita tai ostaa jäätelöä.

Konstit ovat onneksi monet. Lintujen höyhenpeite, jos ihminen olisi sen keksinyt, olisi varsinainen insinöörintaidon mestariteos. Pörhistetyt höyhenet ovat tehokas eriste, joka pitää linnun lämpöisenä paukkupakkasessakin, mutta litteäksi puristettuna ne eivät juuri lämmitä. Päinvastoin: höyhenkerros suojaa linnun ihoa auringon paahteelta.

Kesähelteellä solakat ja talvella palleroiset linnut ovat niin erinäköisiä, että niitä voi erehtyä luulemaan eri lajiksi.

Jos sekään ei riitä, lintu voi myös läähättää. Nokka auki puuskuttava lintu ei haihduta lämpöä vain kielellään kuten koira, vaan apuun tulevat suuren osan linnun kehoa täyttävät ilmapussit. Lintu tuulettaa läähättäessään jopa luiden sisään ulottuvia ilmaonteloita. Se kirjaimellisesti jäähtyy luita ja ytimiä myöten.

Linnuilla ei ole nisäkkäille tyypillisiä hikirauhasia. Ihmisten vuolas hikoilu on kyllä nisäkkäidenkin mittapuulla epätavallista. Useimmat hikoilevat pieniltä alueilta, kuten jalkapohjista, mutta tyytyvät jäähdyttelemään pääasiassa läähättämällä.

Suomalaisten nisäkkäiden etuna on, että ne ovat pääasiassa yöeläimiä. Päivän kuumimpaan aikaan kettujen, hirvien tai ilvesten ei tarvitse tehdä mitään, vaan ne voivat lepäillä vatsa mukavasti viileää maata vasten. Hiiret ja myyrät torkkuvat viileissä koloissaan maan alla, ja majava voi pulahtaa veteen jäähdyttelemään. Mikäs siinä kesäpäivästä nauttiessa.

Vaihtolämpöiset eläimet, kuten sisiliskot, käärmeet ja perhoset sen sijaan kiittävät helteestä. Niillä on Suomen ilmastossa paljon suurempia vaikeuksia lämmitellä kuin jäähdytellä. Aurinkoisella säällä ne löytää varmimmin avoimilta paikoilta paistattelemasta.

Esimerkiksi sisilisko on aktiivisimmillaan, kun sen ruumiinlämpö on reilut 30 astetta, eikä siihen ole meikäläisessä säässä kovin usein mahdollisuutta. Matelijat ottavat ilon irti lyhyestä lämpimästä ajasta ja syövät tarpeeksi talvenkin varalle. Edessä on pitkä kylmä odottelu ennen seuraavia kesäsäitä.

Juttu on julkaistu myös 21.07.2016 lehdestä