Kalastuksen suosio kasvaa

0

Suomalaisista lähes joka kolmannes harrastaa kalastusta ja vapaa-ajankalastus on merkittävä luontoharrastus. Vuonna 2014 vapaa-ajankalastajia oli Suomessa hieman alle 1,6 miljoonaa noin miljoonassa eri kotitaloudessa. Kalastuksen suosion olettaisi kasvavan, koska tämän vuoden alussa voimaan tullut uusi kalastuslaki helpottaa lupakäytäntöä.

Uudellekaupungille kalastus on tärkeä niin elinkeinona kuin vapaa-ajan harrastuksena. Uudenkaupungin kaupungilla on omistuksessaan vesialueita kaikkiaan noin 25  neliökilometria. Niillä voi onkia, ja pilkkiä ilmaiseksi ilman vesialueen omistajan lupaa asuinpaikasta riippumatta. Muunlaisen kalastuksen harjoittamiseksi kaupungin omistamilla vesialueilla on kaupungilta ostettava kalastuslupa, joita saa Passarista ja matkailutoimistosta. Myös Uudenkaupungin alueella toimivat kalastusosakaskunnat myyvät kalastuslupia vesialueilleen.

Viehekalastusta pääsee nyt harrastamaan lähes koko Suomessa yhdellä luvalla, kun aiemmin piti maksaa kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu. Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18- 64-vuotiaat kalastajat ja sen voi hankkia eri pituisiksi ajanjaksoiksi. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pelkästään pilkillä tai mato-ongella.

Valtion kalastuskorttia myy Metsähallitus ja sen voi ostaa netin kautta tai R-kioskista. Toukokuun loppuun mennessä kalastonhoitomaksun oli mennessä hankkinut jo 133.000 ihmistä.

Uudenkaupungin vesialueille lupia myydään mukaan nykyisin noin 900 vuodessa.