Kaupungin kurjat teet

0

Kaupunki on kukassaan, on kesäasukkaita, turisteja ja nyt myös Crusellin vieraat. Täällä saa hyvää ruokaa (ainakin pizzoja), mutta kaupungista ei löydy hyvää teetä. Tee maistuu kahvilta, on mustaa ja kitkerää kuin jalkakylpyihin tarkoitettu suopursuhaude. Alisenkadun Vallilan mukavassa kahvilassa hautuu kolme teepussia kannussa lämpölevyllä. – Onpa teillä mustaa teetä, kauhistelen. Neito tiskin takana toteaa, että ”niin kuuluu ollakin, sehän on mustaa teetä”. Teen juojalle se tee oli kamalaa. Teepussia ei pidä jättää lillumaan kannuun yksikseen ja yksi pussi riittäisi litraan, mutta että kolme.

Ukissa teestä tehdään väkisin kahvia. Kutsuvierastilaisuuksien buffetarjoiluun kuuluu kahvi ja tee. Se termoskannun tee maistuu kahvilta ja on pikimustaa nestettä, jota emme pysty juomaan. Jos teevedelle tarkoitetussa termarissa on kerran ollut kahvia, niin sitä makua ei saa pesemälläkään pois. Se on kaikkein yleisin moka ja teeasiakas muistaa sen ikuisesti. Mitä kahvin ystävä sanoisi, jos kahvi maistuisi silliltä?

Jos tarjolla on pikimustaa brittiteetä, niin pöydässä voisi olla vanhaan tapaan toinen kannu täynnä kuumaa vettä, jotta asiakas voisi ”blandata” mieleisensä sekoituksen.
Ravintoloissa ja kahviloissa teepussit ovat käteviä, mutta miksi valita esanssisia, parfyymiltä haisevia bulkkipusseja? Kuluttaja maksaa 1,25 grammasta teenöhtää 2,50 – 3,50 euroa. Tähän ainaiseen jäkätykseeni ravintoloitsijat vastaavat, että teetä kysytään vähän. Siksi siihen ei kannata panostaa. Se on syy ja seuraus. Ne, jotka juovat myös kahvia valitsevat tietenkin kahvin, sillä he tietävät kuppiloiden teetarjonnan kurjuuden. Ja me, jotka emme pysty juomaan kahvia, kannamme mukanamme omat teet tai mökötämme. Teen juojien pitää antaa palautetta epäreilusta kohtelusta. Kahvimaassa vähemmistön pitää huutaa ääneen.

Koska meitä on aina vähemmän kuin ”kahvilaisia”, niin olisi varaa tilata meille hyviä teelaatuja erikoisliikkeistä. Myös teetä naturel ilman parfyymejä, please. Esanssisia teepusseja käytän vain komeroiden raikastamisen.

Jos ravintolan henkilökunnasta yksikään ei itse juo teetä, niin kukaan ei tiedä miltä laatuteen pitäisi maistua ja tuoksua. Ravintolakoulussa opetetaan kahvia, viiniä ja suklaata, mutta teekoulutus on vielä olematonta. Siitäkin huolimatta, että tee on maailman eniten juotu juoma veden jälkeen.

Teen ystävän vihollinen ei ole kahvi vaan bulkkipussit. Kuin viinien ystävälle tarjoiltaisiin vain ”pahvitölkki Huttusta”.

Teen valmistuksen kolme sääntöä: Lyhyt haudutus, mieluiten 3 min. Älkää jättäkö lehtiä lillumaan kannuun tai pussia likoamaan. Mieluiten vähän lehtiä, eikä kiehuvaa vettä. Vihreä tee muuttuu kiehuvassa vedessä myrkyksi.

Teen ystävät ovat hyviä kellokkaita. Olemme uskollisia kanta-asiakkaita ja tuomme mukanamme monia muita.

Kiitokset Askondin kahvilalle, kaupungin maineen pelastajalle, sillä siellä on tarjolla myös haudutettua lehtiteetä.

Pirkko Arstila
Toimittaja