Kesä parhaimmillaan

0

Kesä on nyt parhaimmillaan lautasella. Eilen vietettiin Uudenkaupungin vierasvenesataman torilla perinteisiä mansikkakarnevaaleja. Vaikka mansikan pääsato kypsyy tällä viikolla ja herkku alkaa huveta, niin silti myöhäislajikkeet ovat tulossa.

Uudessakaupungissa viljellään kasviksia ja niin kaupunkilaiset kuin matkailijat voivat hyödyntää niiden tuoreuden. Torien, niin päivätorin kuin iltatorinkin tarjontojen lisäksi tuoreita kasviksia voi käydä ostamassa monilta suoramyyntitiloilta. Kyltit tievierissä kertovat, mitä suoramyyntipaikoista voi hankkia naposteltavaksi ja nautittavaksi. Suoramyyntipisteiden tarjonta onkin lähiruokaa parhaimmillaan. Toivottavasti kaikki herkuista nauttivat muistavat maksaa ostoksensa, sillä viljelijä tarvitsee korvauksen työstään.

Kasvikset eli vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät sisältävät energiaansa nähden runsaasti elimistön toiminnan, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita. Ne tarjoilevat vitamiineja, antioksidantteja ja flavonoideja.

Puutteellisesti koostetulla ruokavaliolla on yhteys moneen länsimaiseen sairauteen. On arvioitu, että ainakin kolmannes syöpätapauksista ja noin puolet sydän- ja verisuonisairauksista sekä verenpainetaudeista on yhteydessä ravintoon. Liiallinen rasvan, erityisesti tyydyttyneen rasvan, kulutus ja liian vähäinen täysjyväviljavalmisteiden ja kasvisten kulutus ovat tärkeimmät edellä mainittuihin sairauksiin vaikuttavat ravitsemukselliset tekijät.

Joten syö nyt erivärisiä kasviksia, kun niitä on helposti saatavilla.