Kirjallisuusviikko käynnistyy

0

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko käynnistyy huomenna keskiviikkona Kustavissa. Kirjailija Volter Kilvelle omistettu kirjallisuusviikko järjestetään nyt 17. kerran. Kirjallisuusviikko on monitaiteellinen kirjallisuustapahtuma, joka on järjestetty aina vuodesta 1999 alkaen.

Viikon teemana on tänä vuonna Taistella turhan tähden – taide ei tarvitse selityksiä. Taidetta taiteen vuoksi. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii kirjailija-teatteriohjaaja Juha Hurme.

Tämän vuoden teema ottaa kantaa keskusteluun taiteen merkityksestä ja paikasta yhteiskunnassa. Teemaa käsitellään muun muassa avajaispäivän paneelikeskustelussa.

Volter Adalbert Kilpi, joka oli vuoteen 1886 asti Ericsson, oli suomalainen kirjailija. Hänen pääteostaan Alastalon salissa on usein pidetty kaikkien aikojen parhaana suomalaisena romaanina. Vuoden 1992 syksyllä Helsingin Sanomien järjestämässä kilpailussa se valittiin sellaiseksi puolivirallisestikin. Kilven kieli on hidasta ja monipolvista sekä ilmaisultaan ja kielikuviltaan rikasta. Hänen virkkeensä saattavat olla sivun mittaisia. Alastalon salissa, joka kuvaa kuusi tuntia kestävän tapahtumajakson, on 800 sivua pitkä.

Kirjallisuusviikon ohjelma koostuu yleisöluennoista, teatterista, musiikista ja retkistä Volter Kilven maisemiin maalla sekä merellä. Kustavissa tullaan viiden tapahtumapäivän aikana näkemään lukuisia valovoimaisia tähtiesiintyjiä. Tämän vuoden viikon kohokohtina nähdään peräti kaksi ensi-iltaa. Suuren suosion saavuttanut lukudraamojen sarjakin jatkuu tänä vuonna.

Kilpi-viikko tunnetaan korkeatasoisesta ohjelmastaan ja kotoisasta tunnelmastaan. Ja upeat puitteet tapahtumalle tarjoaa kesäinen, merellinen Kustavi.