Kirkkokierroksella

0

Kesäloman alkaessa tekisi niin mieli päästä tutustumaan niihin Keski-Euroopan huikean korkeisiin katedraaleihin, joissa niska kipeytyy pelkästä päädyn ruusuikkunan ihastelusta. Jos siihen ei kuitenkaan tänä kesänä ole mahdollisuutta, suosittelen lähimatkailua. Meillä on täällä Vakka-Suomessa melko hienot nähtävyydet ihan kaikkien saavutettavissa, ja vieläpä ilmaiseksi.

Kaupunkien kirkot ovat toki olleet matkailukohteina avoinna jo pitkään. Laajempi, ns. Tiekirkko-verkosto alkoi muodostua 1990-luvulta lähtien. Saksasta lähtenyt idea siitä, että hyvien kulkuväylien varrella sijaitsevat kirkot pitäisivät kesäaikana ovensa auki matkailijoille, on viime vuosikymmenten aikana laajentunut siten, että tällä hetkellä Suomen Tiekirkko-luettelossa on noin 250 kohdetta. Kirkot ja niiden ympäristöt hautausmaineen ja mahdollisine kirkkotalleineen, hautakappeleineen tai kellotapuleineen ovat ikkuna alueen historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Ei tarvitse tunnustaa mitään uskontoa tai aatetta, jotta voi nauttia näistä kirkkorakennuksista. Ne todellakin kertovat jotain menneestä ajasta, arvostuksista ja elämästä. Meillä vakkasuomalaisilla on huikeita kirkkorakennuksia jopa puolen vuosituhannen takaa. Mitä muuta 500-600 vuotta vanhaa meillä on jäljellä? Omaa historiaansa kertovat myös kirkkojen pihamailla sijaitsevat sankarihautausmaat muistomerkkeineen. Perheen nuorisoa olen usein pyytänyt laskemaan haudattujen syntymä- ja kuolinvuosia. Tästä saa aikaiseksi pitkän ja syvällisen keskustelun lähihistoriaan.

Suosittelenkin tämän kesän ohjelmanumeroksi kierrosta lähiseudun kirkoissa. Kalannista, Laitilasta ja Taivassalosta löytyvät valtakunnallisestikin merkittävät keskiaikaiset kivikirkot. Kaikki nämä kirkot on rakennettu jo 1400-luvun aikana ja kaikista niistä löytyy hienoja seinämaalauksia. Kalannin kirkossa lienee lisäksi Suomen varhaisin taiteilijasigneeraus, Pietari Henrikinpoika kun on kirjoittanut nimensä yhden maalauksensa alle jo 1470-luvulla.

Uudenkaupungin vanha ja uusi kirkko kertovat molemmat merikaupungin historiaa. 1620-luvulla valmistunut Vanha kirkko on vanhin Uudenkaupungin keskusta-alueen säilyneistä rakennuksista. Kustavin ja Lokalahden kirkot edustavat 1700-luvun puukirkkoja, molemmilla kirkoilla oli sama suunnittelija, Johan Höckert.

Jos minun pitäisi nimetä alueen kirkoista se vaikuttavin, olisi se ehdottomasti Pyhämaan uhrikirkko. Tuo pieni punaiseksi maalattu puukirkko 1600-luvulta kätkee sisäänsä jotain varsin ainutlaatuista. Kirkon maalauskoristelu ja ne tarinat ja uskomukset, jotka tuohon kirkkoon liittyvät, tekevät siitä lähes mykistävän. Vaikkei olisikaan uskonnollinen, tuo paikka jos joku saa herkistymään, pelkästään historian läsnäololla. Paljon olen kiertänyt eri kirkkorakennuksia niin Suomessa kuin Euroopassakin, mutta vaikuttavin niistä on yhä Pyhämaan uhrikirkko. Käykää vaikka itse toteamassa.

Mari Jalava
museonjohtaja