Meriturvallisuus lähtee asenteista

0

Jokainen, joka on viime aikoina vieraillut Uudenkaupungin vierasvenesatamassa on varmasti huomannut, että veneilykausi on nyt parhaimmillaan. Vaikka ensimmäiset veneet ilmestyivät satamaan jo muutama kuukausi sitten, on vasta nyt heinäkuun lomaviikoilla lähes jokainen veneilijä lähtenyt vesille.

Veneilijöiden määrän lisääntyessä myös onnettomuuksia sattuu useammin, mutta ainakin toistaiseksi Länsi-Suomen merivartiostolla on ollut rauhallinen kesä. LSMV:n johtokeskuksen tilastojen mukaan Uudenkaupungin edustalla on sattunut kuusi onnettomuutta ja lisäksi on saatu kiinni kuusi ruorijuoppoa. Suuronnettomuuksilta on tänä kesänä vältytty.

Kahteen edelliseen vuoteen verrattuna onnettomuuksia on sattunut Uudenkaupungin edustalla hieman enemmän, mutta turhan suuria johtopäätöksiä ei kannata vetää. Onnettomuudet ovat harvinaisia ja johtuvat yleensä konevioista tai puutteellisista merenkulkutaidoista.

LSMV:n tärkein työ onkin valvonnan ohella valistus. Merivartiostosta ja Susiluodon merivartiokeskuksesta muistutetaan, että meriturvallisuus lähtee liikkeelle ihmisten asenteista. Vaikka merelle ovat viime päivinä lähteneet lähes kaikki, joilla on ”jotain kelluvaa”, ei ylilyöntejä satu. Pelastusliivit ovat aina päällä ja veneilijät ymmärtävät pysyä kuivalla maalla alkoholia nautittuaan. Monelta veneilijältä löytyy oma alkometri, jolla veneilykunto on helppo tarkistaa.

Menneet vuodet ovat opettaneet, että onnettomuudet sattuvat usein ryppäissä ja kelin huonontuessa. Toivoa sopii, että veneilykelit jatkuvat pitkälle syksyyn ja yhtä turvallisesti kuin tähänkin asti.