Rohkea kokeilu

0

Jättikatkaravut elävät makeissa merivesissä ja lämpimissä järvi- sekä jokivesissä. Tropiikissa niitä viljellään myös ravinnoksi ja sieltä, Vietnamista uusikaupunkilainen Juhani Salminen sai myös ideansa. Suomessa jättikatkarapua ei ole aikaisemmin viljelty. Nyt Pyhämaan kalasatamaan halliin on siirtymässä kahdeksan kiertovesijärjestelmällä toimivaa kasvatusallasta. Suomen Katkarapu Oy Juhani Salmisen johdolla kokeilee ensimmäisen kerran nyt jättikatkaravun kasvattamista maassamme. Ruotsissa viljelyä on tiettävästi kokeiltu myös, mutta ei muualla Euroopassa.

Altaat ovat valmiita vastaanottamaan toukat todennäköisesti runsaan kuukauden kuluttua. Vajaan millimetrin kokoiset toukat tulevat Yhdysvalloista, siitä ainoasta kasvattamosta, jonka Evira on hyväksynyt.

WWF:n kalaopas kehottaa välttämään kaikkia trooppisista meristä pyydettyjä tai kasvatettuja katkarapuja, jos niiden tarkka alkuperä ei ole tiedossa. Lähes kaikki maailman trooppiset katkarapukannat ovat ylikalastettuja. Lisäksi niiden kalastuksella ja kasvatuksella on lukuisia kielteisiä ympäristövaikutuksia. Trooppisilta alueilta tuotujen katkarapujen pakkausmerkinnät tai tiedot siitä, miten ne on tuotettu, ovat usein puutteelliset tai puuttuvat kokonaan. Ensimmäiset ASC-sertifioidut trooppiset katkaravut tulivat Euroopan markkinoille joulukuussa vuonna 2014.

WWF kehottaa kalaoppaassaan suosimaan MSC- ja ASC-merkittyjä katkarapu sekä luomumerkittyjä, kasvatettuja katkarapuja. Joten jos Pyhämaalla kasvaa muutaman kuukauden kuluttua jättikatkarapuja, niin herkulle  löytyy taatusti suomalaisia ostajia.