Turvallisesti vedessä ja vesillä

0

Vesillä ja rannoilla on parhaillaan meneillään sesonki-aika. Veneilijät  liikkuvat vesillä ja lomalaiset ovat kesämökkien rannoilla. Lomasta, vedestä ja auringosta nauttiessa on muistettava myös turvallisuus.

Vuosittain Suomessa hukkuu jopa 150- 200 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti Vesillä -kampanjan keskeinen viesti on, että hyvä uimataito, asianmukaiset varusteet ja oikea asenne antavat vapauden nauttia vesillä liikkumisesta turvallisesti.

Uimataidon määritelmä on selkeä ja vaativa: henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle, ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen. Uimataito ja siihen liittyvät hengenpelastustaidot ovat olennainen osa lasten ja nuorten kehittymistä. Tänäkin kesänä monin lapsi ja nuori opettelee tämän ensiarvoisen tärkeän taidon.

Kun menet uimaan, niin älä ui yksin. Ui aina rannan suuntaisesti ja niin, että jalat ylettyvät pohjaan. Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaaraa. Arvioi oma uimataitosi rehellisesti ja ui sen mukaisesti.

Hukkuneista arviolta kahdeksan kymmenestä olisi pelastunut, jos pulaan joutunut olisi käyttänyt pelastusliiviä ja/ tai tapauksen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Joten lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa. Muistisääntönä on, että valvo lasta käden mitan päässä ja niin, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin.

Veneillessä on muistettava pelastusliivien käyttö: liivien on oltava päällä ja kiinnitettyinä, jotta niistä on hyötyä. Tee tilannearviointi ennen kuin lähdet vesille ja älä anna sään yllättää. Varusta veneesi oikein ja huomioi muut vesilläliikkujat.

Liiku turvallisesti vesillä.